Det finnes mange såkalte «buzzwords» innenfor fagfeltene som omfatter forretningsutvikling og teknologi, og «digital transformasjon» er et av de virkelig gode eksemplene på et begrep som kan bety alt og ingenting. En stor risiko med slike begreper er at de bare blir pene ord i en forretningsplan, uten at den underliggende virksomheten forandres.
For la oss gjør det helt klart med en gang – som Difi også konstaterer så er det langt fra nok å digitalisere eksisterende produkter og tjenester. En ekte digital transformasjon handler om å forandre hele verdiforslaget til bedriften eller organisasjonen. Det er med tanke på dette som det også er mange forskjellige bransjer som gjerne kan ta en titt på aktørene innenfor spillbransjen, som virkelig har omfavnet digital transformasjon.
Opplevelser som får nye dimensjoner digitalt

Spill på nett er et mangefasettert tilbud, men det er fortsatt vanlig å skille mellom tradisjonelle konsollspill/dataspill, som alt fra GTA til PUBG, og pengespill eller kasinospill. Samtidig begynner disse to kategoriene også å overlappe både med hverandre og med andre kategorier av underholdning, så grensene er definitivt ikke like klare lenger. Det finnes en rekke eksempler på hvordan spillopplevelser som leveres på nett ikke bare er en digitalisering av en eksisterende prosess, men noe helt nytt:
- Det er mange som har sterke meninger om både gigantiske spilleoppdateringer og såkalt «DLC», det vil si utvidelsespakker og andre digitale tilbehør man kan kjøpe til eksisterende spill. Samtidig er det uten tvil slik at et spill i 2020 har en mye lengre levetid enn spill som ble lansert på en CD og aldri oppdatert eller endret.
- Bingo er et klassisk spill, og det finnes fortsatt noen fysiske bingohaller rundt om i Norge. Det er likevel mange fordeler med bingo på nett, som også har åpnet opp spillet for helt nye målgrupper. På nett trenger man ikke å krysse av nummer for hånd, og det er mulig å spille på helt nye og fleksible måter.
- En flerspillerdel har utviklet seg fra å være et hyggelig tillegg, til å være en helt obligatorisk eller sentral del av mange moderne spill. På denne måten har spillbransjen også transformert spillopplevelsen til å bli enda mer sosial. Det har selvfølgelig alltid vært mulig å spille mot eller med andre, men på nett er mulighetene uendelig mye større.
Samlet viser spillbransjen hvordan det ikke er nok å bare flytte et produkt eller en tjeneste til nett, man må også forandre opplevelsen slik at den passer med det nye landskapet.
Derfor er det underholdning og spill som er i forkant
Spesielt data- og konsollspill har selvfølgelig hatt en stor fordel sammenlignet med mer analoge bransjer, i form av at de allerede per definisjon var digitale. Det gjorde overgangen til en rendyrket tilværelse på nett enklere. Bransjer som håndterer fysiske produkter, som klær og sko, har helt egne utfordringer i forbindelse med logistikk. For eksempel så har disse butikkene hatt store problemer med returer og frakt, og noe av årsaken er at de har prøvd å flytte grensene i forhold til hva som kan kjøpes på nett og hvordan frakt skal prises.
I tillegg er spill og underholdning relativt fleksible bransjer, der både selskapene og forbrukerne er godt kjent med konstante endringer. Trender og nye impulser får raskt gjennomslag, og utviklere og distributører er også smertelig klare over at de hele tiden må forandre seg for å være i forkant. Det er kanskje denne endringsvilligheten som er aller viktigst, og som andre bransjer må hente inspirasjon fra. Digital transformasjon handler om å stille spørsmål ved sannheter om bedriftens produkter og tjenester, og være klar for å gjøre dyptgripende endringer.
Eksempal på hvordan kjøpe i spill: