Hevder å stå bak batterigjennombrudd


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 18. april 2013, kl. 14:34

Forskere hevder å ha utviklet batteri som har 30 ganger bedre ytelse, og som lades 1.000 ganger raskere enn dagens batterier. 

– Dette er en helt ny måte å tenke på når det gjelder batterier, sier  William P. King, mannen som ledet forskningen, i en pressemelding.

Mikrobatteri med topp ytelse

Mens resten av teknologien har utviklet seg kraftig de siste årene, har batteriteknologien vært ganske stillestående, mener King.

– Et batteri kan levere langt mer kraft enn noen har trodd.

– Iløpet av de siste tiårene har elektronikken blitt mindre og mindre i størrelse. Batteriene derimot, har ligget langt bak i utviklingen, sier han.

_67068962_batterygxd

Forskerne ved University of Illinois har utviklet det de kaller mikrobatteri – små i størrelse, men krafige når det kommer til ytelse.

– Dette er en mikroteknologi som kan forandre alt. Nå kan strømkilden ha like høy ytelse som resten av elektronikken.

Start bilen med et mobilbatteri

Hvis det forskene hevder stemmer, vil det kunne bety svært mye for elektronikk som bruker batteri. Ifølge King kan deres batteri brukes i f. eks biler. Batteriet vil da være 10 ganger så lite, men 10 ganger så kraftfullt som dagens bilbatterier.

– Du kan faktisk starte en bil med batteriet fra mobiltelefonen din, forklarer King.

Men hvordan har forskerne fått til dette gjennombruddet?

De tradisjonelle delene i et batteri er ganske store. Forskerne har nå greid å gjøre disse delene mye mindre, ved hjelp av en ny teknikk.

Batterier består av såkalte anoder og katoder. Ved å sette sammen disse i en slags 3D-struktur, klarer forskerne å skvise ned størrelsen på batteriene.

– Tilgjengelig for forbrukere innen et par år

Nettstedet Mashable har vært i kontakt med William. P. King, og stilt spørsmålet alle lurer på: når vil vi forbrukere se disse batteriene i produktene vi bruker?

– Vi er forbi testing på laboratorium, nå jobber vi systemintegrering, sier King, og anslår 1-2 år før batteriene kommer ut på forbrukermarkedet.

– Teknologien vil først erstatte batterier i radioer og personlig elektronikk.

Er dette så stort som forskerne skal ha det til? Si din mening i kommentarfeltet!

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB