Ville lage norsk variant av Mint.com


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 9. april 2013, kl. 12:08

nano
«Nano» var arbeidstittelen på Audun Øygards prosjekt.

Norske Audun Øygard syntes det fantes få gode tjenester som tilbød oversikt over personlig økonomi i Norge. Derfor begynte han å utvikle en norsk klone av den suksesstjenesten Mint.com. 

Mint.com er en gratis netttjeneste som gir full oversikt over bankkontoer, transaksjoner og budsjett. Rett og slett en tjeneste som gir deg kontroll over din personlige økonomi.

I USA er tjenesten svært populær, og brukes av millioner av mennesker. Problemet er bare at tjenesten kun er tilgjengelig i USA og Canada.

På Mint.com sine nettsider står det at det jobbes med å gjøre tjenesten tilgjengelig i flere land, inkludert Norge, men ingen dato er fastsatt.

(Ikke forveksle med Mint Media)

Behov for lignende tjeneste i Norge

Her til lands finnes det ikke mange gode gratis alternativer, og det synes Audun Øygard at det måtte gjøres noe med.

Den datakyndige nordmannen begynte derfor med et prosjekt: han ville lage en norsk Mint-klone.

– Som student og nyutdannet oppdaget jeg raskt behovet for å prøve å skjønne hvor pengene mine ble av, men klarte aldri å sette opp et detaljert budsjett siden det var alt for mye jobb å samle kvitteringer fra alle utgifter,  sier Øygard til Teknologia.no.

– Da jeg så tjenesten mint.com var det umiddelbart noe jeg hadde lyst på, og jeg kunne ikke skjønne hvorfor det ikke eksisterte i Norge allerede.

– Ikke lett i Norge

Det skulle imidlertid vise seg å være vanskelig å lage en slik tjeneste her til lands. Det er flere grunner til det, sier Øygard, som har dokumentert sitt arbeid på sin blogg.

– Det ikke er noen lettvint, billig og lovlig måte å hente ut transaksjonsinformasjonen (kontoutskriftene) fra bankene, forklarer han.

Nedenfor ser du flere bilder som viser hvordan prototypen til Audun Øygard så ut.
[slideshow_deploy id=’13632′]

Mange banker i andre land støtter standarder for å hente ut informasjon, forteller Øygard. Men siden dette ikke lar seg gjøre like enkelt i Norge, blir en Mint-lignende tjeneste svært vanskelig å utvikle.

– Det manuelle alternativet ville være å la brukerene hente ut kontoutskriftene fra bankene selv, og laste det opp til en eventuell nett-tjeneste for budsjettering. Jeg anser imidlertid dette som lite brukervennlig og for komplisert til at det ville få en stor brukergruppe.

– Hva bør skje for at vi kan se slike tjenester her til lands?

– Hvis norske banker begynner å støtte standarden OFX eller andre APIer for å hente informasjon, vil dette gjøre det vesentlig enklere å bygge uavhengige tjenester oppå.

– Tenker for lite helhetlig

Banker i Norgeer lenger fremme en mange banker i utlandet når det gjelder sikkerhet, men det er ikke nok, mener han.

– Norske banker er på mange måter lengre fremme enn i utlandet, de var blant annet mye tidligere ute med nettbank-tjenester og har hatt et større fokus på sikkerhet enn andre land. Generelt vil jeg likevel si at bankene ikke er så flinke til å tenke på hva mer de kan tilby kundene og tenke helhetlig rundt tjenesten de tilbyr. De fleste eksemplene jeg har sett på budsjetteringsløsninger er lagt til litt tilfeldig på toppen av den vanlige nettbanken, og jeg savner en dypere integrering og bedre grensesnitt.

Arbeidstittelen på Øygards prosjekt var «Nano», og han kom ganske langt i utviklingen. Likevel valgte han å skrinlegge prosjektet. Du kan lese forklaringen hans på det her. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB