Anmeldelse: Grand Theft Auto V


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 22. september 2013, kl. 15:23

Foto: Rockstar

Foto: Rockstar

Historisk, storslått og brutalt.

Grand Theft Auto-serien strekker seg helt tilbake til 1997, da det aller første GTA-spillet ble utgitt.

Nå har det gått 16 år siden Rockstar lanserte sitt første spill i serien, og en hel verden har vært klar for GTA V (5).

Og dette er et spill det har vært knyttet enorme forventninger til, både på grunn av spillseriens historikk, og detaljer om spillet som har vært kjent på forhånd.

GTA V har tross alt vært under utvikling i mange år, og budsjettet kan skryte av å være det største noensinne, ikke bare i GTA-serien, men av samtlige spill i hele verden. 1,6 milliarder kroner har spillet kostet.

Savnet etter frihet

GTA V er altså GTA IVs etterkommer. Spillet fra 2008, var etter min mening, på mange områder, flere lysår foran 2004-utgivelsen GTA San Andreas. Men savnet etter den store spillverden fra San Andreas var så absolutt til stede i GTA IV.

Savnet etter å fly, hoppe i fallskjerm fra fjell, og cruise med en amerikaner midt ute på landsbygda, var merkbart.

I GTA V er vi tilbake til den fiktive staten San Andreas og storbyen Los Santos.

Og la det være sagt med en gang: Det er en sann glede å være tilbake i San Andreas. Det føles som å spille GTA San Andreas og GTA IV, bare med en grafikk som er hundre ganger bedre, og en verden som er enda mer massiv. Mer om det senere.

Foto: Rockstar / GTA V skjermdump

Foto: Rockstar / GTA V skjermdump

Brutalt og voldelig

Selv om frihet alltid har vært esset i ermet for Rockstar, er det en historiedel som ligger i bunnen, også i GTA V. Med historiedel mener vi oppdrag som du må utføre.

Oppdragene er mye mer varierte enn i tidligere GTA-spill – det er gledelig.

Det er imidlertid en forskjell: Denne gangen blir vi introdusert for tre spillbare karakterer.

Franklin er en ung fyr som vokser opp i et gangstermiljø. Den småkriminelle mannen driver torpedovirksomhet overfor kunder med mye penger. Men Franklin har også en drøm om å komme seg vekk, tjene penger.

Han møter Michael, en ekskriminell mann med mang et ran på samvittigheten. Michael har penger, mye penger, men familiesituasjonen står det heller dårlig til med. Han har en sønn som røyker seg høy og spiller PC-spill, en utro kone og en datter som snuser på pornobransjen.

Den mest brutale personen du kan styre, er Trevor. Han er en doplanger som er voldelig, usympatisk og uforutsigbar. Grenseløs.

Foto: Rockstar / GTA V skjermdump

Foto: Rockstar / GTA V skjermdump

Hver av de tre karaktere er interessante på hver sin måte, og man blir kjent hver og en av dem utover i spillet.

Når man ikke gjør oppdrag kan man når som helst bytte mellom de tre personene, og dette gjøres enkelt ved å trykke nedovertasten på kontrolleren. Man kan også bytte mellom karakterene i enkelte oppdrag

Grusomme handlinger

Du gjør altså ulike kriminelle oppdrag med de tre personene, og du må være forberedt på å gjøre brutale handlinger – handlinger som setter samvittigheten på prøve. Moralske overtramp.

Etter min mening er dette noe med det mest interessante i spillet – du tvinges til å ta grusomme avgjørelser. Det er vanskelig. Flere av disse handlingene vil nok også debatteres i ettertid. 

Endeløs frihet

Tilbake til friheten. Den er enorm. GTA V-verdenen er den største Rockstar har skapt noensinne, og det merkes. Byen er gigantisk, og landskapet er så stort at det tar lang tid å forflytte seg, selv med en rask bil.

Mulighetene er grenseløse. Hopp i fallskjerm fra det største fjellet, bryt deg inn i militærbasen og stjel et fly, spill tennis, dykk etter skipsvrak. Selv etter altfor mange timer foran skjermen er det vanskelig å kjede seg.

Foto: Rockstar /  GTA V Skjermdump

Foto: Rockstar / GTA V Skjermdump

Alle detaljene og den fine grafikken gjør GTA V til en fryd å se på. Bare å stå på toppen av et fjell og skue utover havet er en fin opplevelse.

GTA V er det beste Rockstar har laget i GTA-serien så langt. Det frister å gå så langt å si at dette også muligens er det beste spillet i spillmediets historie, men akkurat det er en påstand jeg skal være forsiktig med å komme med. Jeg vil uansett si at dette er det beste sandkassespillet jeg noen gang har spilt.

Underholdene, brutalt og enormt er det uansett. 

Terningkast 6

PS: 1. oktober kommer GTA V med en onlinedel som gjør det mulig å spille sammen over internett. Teknologia kommer tilbake med en omtale.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB