Nettsidebygging for folk flest


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 3. september 2013, kl. 10:43

Nettsidebyggeren Webnode satser nå i Norge. Foto: Webnode

Nettsidebyggeren Webnode satser nå i Norge. Foto: Webnode

Verktøy for å bygge nettsider satser i Norge.

Tradisjonelt sett har det vært en ganske krevende prosess å opprette egne hjemmesider, i hvert fall for oss dødelige uten mye kunnskap om webutvikling.

Det har selvfølgelig eksistert enkle løsninger for de som ikke kan så mye om webdesign – vi nevner både Piczo og Freewebs, begge populære tjenester for noen år siden, men disse var svært begrenset når det gjelder design og domene-navn.

I de senere årene har mer profesjonelle bloggtjenester tatt mer over. Blogg.no og WordPress er for eksempel populære tjenester i Norge. Men for å lage flotte design med disse tjestenene bør man også her ha grunnleggende kunnskap om webutvikling.

For mange kan det derfor være krevende å sette opp egne nettsider, med både domene og design.

Internasjonalt selskap satser i Norge

Tidligere har Teknologia.no omtalt programmet Artsisteer, en nettsidebygger som gjør webdesign til noe hvem som helst kan klare. Programmet gjør det mulig å lage fine hjemmesider, både for privat bruk og mer profesjonelt bruk, ved hjelp av et enkelt grensesnitt. En rekke norske nettsider er bygd med Artisteer.

En annen aktør som tilbyr enkel nettsidebygging er den Tjekkiske tjenesten Webnode. Denne tjenesten tilbyr både lagringsplass og norske menyer.

Selskapet har holdt på lenger enn Artsteer, men det er først nå de satser for fullt i Norge, ifølge den norske representanten for Webnode, Slawomir Budziak.

– Webnode var tilgjengelig på andre – ikke bare europeiske – markeder fra før. Det var imidlertid først for noen måneder siden at Webnode virkelig begynte å satse på det norske markedet, forklarer Budziak til Teknologia.no.

Dra-og-slipp

Ifølge Budziak skiller Webnode seg fra andre tjenester fordi de tilbyr både hosting og redigeringsverktøy i et enkelt grensesnitt slik at hvem som helst kan få det til.

– Man registrerer seg, velger en av de mange malene og redigerer den for at nettstedet skal ha et personlig preg. Vår oppskrift på enkelhet er dra-og-slipp-metoden. Hjemmesiden er på nett umiddelbart og hosting er ikke noe man behøver å tenke på. Den får man sammen med et Webnode-domene.

– Men er ikke mange ute etter egne domener, spesielt firmaer? 

– Vi er  klare over at mange, særlig bedrifter, ønsker seg et eget domene, og man har derfor mulighet til å registrere sitt eget domene hos oss så vel som overføre et domene brukeren har fra før.

Budziak forteller at det tjenesten nå tilbyr kundestøtte på norsk, og at de også jobber med å gjøre tjenesten tilgjengelig med norske domener.

– For øyeblikket jobber vi også med å få på plass .no-domener og det kommer i løpet av september, sier han, og opplyser om at tjenesten kommer i både en gratisutgave og en betalingsutgave.

Redigeringsverktøyet har elementer fra Microsoft Word. Foto: Webnode

Redigeringsverktøyet har elementer fra Microsoft Word. Foto: Webnode

– Elementer fra Microsoft Word

Budziak forteller at det bare for noen år siden var utenkelig å lage en nettside på egen hånd. Dette var også bakgrunnen for at Webnode så dagens lys i 2008.

– Verktøyet måtte være ytterst enkelt, visuelt og basert på dra-og-slipp-metoden, mens brukergrensesnittet måtte inneholde elementer man kjente godt fra blant annet Microsoft Word for å være intuitivt. På den andre siden skulle Webnode by på et bredt spekter av redigeringsalternativer.

– Resultatet plasserte seg et sted mellom profesjonelle publiseringsløsninger og enklere editorer, sier Budziak, som nå håper nordmenn får øynene opp for tjenesten.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB