Gjennombrudd for LED-internett


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 29. oktober 2013, kl. 14:55

Foto: Mike Deal aka ZoneDancer / Flickr

Foto: Mike Deal aka ZoneDancer / Flickr

Britiske forskere hevder å ha oppnådd enorme overføringshastigher med internett via LED-lys. 

Kinesiske forskere hevdet tidligere denne måneden å ha utført eksperimenter der de koblet seg til internett ved hjelp av LED-pærer.

De kinesiske forskerne fortalte at de har stor tro på at internett via LED kan bli fremtidens wifi.

Ny hastighetsrekord

Nå har britiske forskere gjort et gjennombrudd med internett via LED-lys. Ved hjelp av LED-lys har britiske forskere klart å oppnå overføringshastigheter på 10 gigabit per sekund, skriver BBC.

LED-pærene overførte data gjennom de tre fargene rød, grønn og blå – de samme fargene som lager hvitt lys. Hver enkelt farge overførte 3,5 gigabit, og til sammen ble det mulig å overføre 10 gigabit per sekund.

Ingen andre har klart å oppnå samme hastighet ved hjelp av LED. De kinesiske forskerne klarte for eksempel å overføre 150 megabits per sekund – langt under de britiske forskernes oppnådde hastighet. 

– Tenk på en dusj som sprer vann ut i parallelle strømmer – det er hvordan vi får lys til å oppføre seg, sier leder for LED-prosjektet, Harald Haas, til BBC.

Forskerne benytter seg av såkalt Orthogonal Frequency Divisional Multiplexing (OFDM), en teknologi som lar forskerne bruke små mikro-LED-lys for å bearbeide millioner av endringer i lysintensiteten per sekund. Forskerne sammenligner teknologien med en ekstremt rask av og på-bryter.

Teknologien gjør det mulig å overøre store mengder data, nuller og ettall med rask hastighet via LED.  

Billig internett

Internett via LED-lys er billigere enn dagens radiobølgeteknologi, og i tillegg er det nesten ingen grenser for hvor internett ved hjelp av LED-lys kan bygges ut.

Problemet er at LED-teknologien ikke er glad i vegger og hindringer. Kommer noe i veien brytes forbindelsen – derfor er det foreløpig usikkert hvor viktig teknologien vil bli for internettilkoblingen i fremtiden.

Harald Haas demonstrerte for øvrig li-fi-teknologien under TED-konferansen i 2011. Se videoen nedenfor:

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB