Kan være ett skritt nærmere å få internett av LED-lyspærer


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 20. oktober 2013, kl. 16:38

Foto:  MSVG / Flickr

Foto: MSVG / Flickr

Kinesiske forskere hevder å ha utført suksessfulle eksperimenter. 

Det trådløse internettet vi bruker i dag, benytter seg av radiobølger for å sende og motta data. Det trenger ikke å være utenkelig at vi erstatter denne metoden med LED-lyspærer, skal vi tro en gruppe kinesiske forskere.

Ifølge Xinhua News har forskere i Kina utført eksperimenter der de har klart å koble seg til internett ved hjelp av LED-pærer. Pærene har mikrochipper på innsiden, og gjør det mulig å bruke lys for å sende og motta data.

Forskerne hevder teknologien gjør det mulig å oppnå hastigheter opp mot 150 Mbps. Ifølge Xinhua News er dette mye høyere enn den gjennomsnittlige bredbåndstilkoblingen hos befolkningen i Kina.

– Mer effektivt

De kinesiske forskerne omtaler teknologien som «LiFI» (light fidelity), og sier til den kinesiske avisen at internett gjennom lys er langt mer effektivt og kostnadseffektivt enn dagens radiobølgeteknlogi.

– Når det gjelder mobiltelefoner har millioner av basestasjoner blitt etablert rundt om i verden for å forsterke signalene, men mesteparten av energien brukes på deres kjølesystemer, sier Chi Nan, professor i informasjonsteknologi ved Fudan-universitetet i Shanghai.

– Energiutnyttelsen er bare på 5 %, legger hun til.

Må jobbes mer

Vanlige glødepærer er på vei ut i Kina – samtidig er LED-pærer på full fart inn.

– Der det er en LED-lyspære, er det et internettsignal, sier Chi Nan.

Ifølge professoren er verden fortsatt et stykke unna å se internetttilkobling gjennom lys.

– Hvis lyset blokkeres vil signalet kuttes, sier hun.

Kontrolleringen av lyskommunikasjonen og designet av mikrochippen er også i en eksperimentell fase. Dette må det ifølge forskerne jobbes mer med for å kunne kommersialisere teknologien.

Demonsterte teknologien i 2011

Eksperter BBC har snakket med vil ikke hoppe i taket og la seg imponere før de har sett bevis. Foreløpig er det ikke lagt ut bilder eller videoklipp som underbygger kinesernes påståtte gjennombrudd.

Allerede i 2011 demonsterte Harald Haas hvordan LED-lys kan brukes for å sende data. Hastighetene de kinesiske forskerne hevder å ha oppnådd skal imidlertid være mye høyere.

Nederst i saken kan du se Haas snakke om teknologien under TED-konferansen.

Teknologia.no vil oppdatere denne saken dersom ny informasjon blir tilgjengelig. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB