Menneske eller maskin? Snart holder det ikke med CAPTCHA


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 28. oktober 2013, kl. 11:54

Foto: Bekathwia / Flickr

Foto: Bekathwia / Flickr

Forskere har knekt nettets vanligste mennesketest. 

Hvis du har brukt litt tid på internett de siste årene har du garantert opplevd å støte på CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart).

Forvrengte bokstaver og tall

CAPTCHA er tester på internett som har som formål å skille mennesker fra datamaskiner. Det brukes ofte når man skal registrere seg på nye nettsider, lage brukere på nye tjenester eller bestille konsertbilletter.

Som oftest må man skrive inn bokstaver og tall som er forvrengte, noe som skal gjøre det umulig for andre enn mennsker å klare testen, og umulig for datamaskiner å lure systemet.

Turingtesten har vært en pest og plage for internettbrukere i mange år, men dog en nødvendighet: metoden har nok forhindret enormt mye spam.

Men nå viser det seg at det ikke er umulig for datamaskiner å knekke CAPTCHA-teknologien. 

Lykkes 90 % av forsøkene

Forskere ved Vicarious AI sier de har klart å utvikle en datamaskin som prosesserer informasjon på noen lunde samme måte som oss mennesker, og som gjør det mulig å løse CATPCHA-systemer fra tunge IT-aktører, slik som Google, Yahoo og PayPal.

Selskapet, som til daglig arbeider med å lage datasystemer som oppfører som som mennesket, hevder at programvaren de har utviklet lykkes i løse CAPTCHA-utfordringene 90 prosent av forsøkene.

Ifølge Mashable har flere organisasjoner og hackere tidligere hevdet at de har klart å lure CAPTCHA-teknologien, men disse skal ha gått frem ved å utnytte svakheter i systemet.

Vicarious sitt metode utnytter ingen svakheter, men imiterer menneskets tankeprosess for å løse de forvrengte tallene og bokstavene. Det samme skal riktignok være gjort før, men Vicarious skal ha den høyste suksessraten som er oppnådd hittil.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB