Fremtidens kommunikasjon med verdensrommet kan være gjennom laserteknologi.
NASA har satt ny verdensrekord for kommunikasjon i verdensrommet, skriver Wired.
Ifølge teknologinettstedet har NASA kommunisert med romsonden LADEE ved hjelp av laserstråler og oppnådd raske forbindelser.
- Les også: NASA forbereder oppskyting av 3D-printer
LADEE flyr for tiden rundt månen, 380.000 kilometer unna Jorda.
Ombord på LADEE er laserinnretningen «Lunar Laser Communication Demonstration» (LLCD). Denne innretningen skal gjøre det mulig å oppnå svært raske forbindelser ned til Jorda. Det har NASA nå bevist.
Fem ganger raskere
Med laserteknologien har NASA nå klart å oppnå en nedlastingshastighet på 622 Mbps, og en opplastingshastighet på 20 Mbps.
Kommunikasjonsteknologien NASA benytter i dag, radiobølger, skal ikke kunne måle seg med med denne hastigheten – laserteknikken skal faktisk være seks ganger raskere.
– Denne nedlastingshastigheten er seks ganger raskere enn det morderne kommunikasjonssystemet fra månen, sier Don Cornwell, leder for LLCD-prosjektet til Los Angeles Times.
Teknologien vil gjøre det mulig for romfartøy å sende data ned til Jorda med en mye høyere hastighet enn med teknologien som brukes i dag.
Blant annet vil det bli mulig å sende enda mer høyoppløste bilder og overføre 3D-video fra det ytre rom.

Dett er laseren som tidligere i år ble lastet opp på romsonden LADEE. Foto: NASA
Må treffe nøyaktig
Som Wired påpeker, er teknologien utfordrende fordi den krever enorm presisjon. Den tynne laserstrålen er nødt til å treffe målet nøyaktig for at det skal være mulig å oppnå kontakt.
LLCD er forløperen til et annet stort og omfattende laserprosjekt:
«Laser Communications Relay Demonstration» (LCRD) forventes å bli satt i gang i 2017, og prosjektet vil utforske og teste laserteknologien ytterligere.
Målet er at teknologien en dag skal kunne bli en del av et internett-system som strekker seg rundt hele solsystemet vårt.