Oppnådde ekstreme hastigheter med laser i verdensrommet


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 27. oktober 2013, kl. 13:50

Foto: NASA

Foto: NASA

Fremtidens kommunikasjon med verdensrommet kan være gjennom laserteknologi. 

NASA har satt ny verdensrekord for kommunikasjon i verdensrommet, skriver Wired.

Ifølge teknologinettstedet har NASA kommunisert med romsonden LADEE ved hjelp av laserstråler og oppnådd raske forbindelser.

LADEE flyr for tiden rundt månen, 380.000 kilometer unna Jorda.

Ombord på LADEE er laserinnretningen «Lunar Laser Communication Demonstration» (LLCD). Denne innretningen skal gjøre det mulig å oppnå svært raske forbindelser ned til Jorda. Det har NASA nå bevist.

Fem ganger raskere

Med laserteknologien har NASA nå klart å oppnå en nedlastingshastighet på 622 Mbps, og en opplastingshastighet på 20 Mbps.

Kommunikasjonsteknologien NASA benytter i dag, radiobølger, skal ikke kunne måle seg med med denne hastigheten – laserteknikken skal faktisk være seks ganger raskere.

– Denne nedlastingshastigheten er seks ganger raskere enn det morderne kommunikasjonssystemet  fra månen, sier Don Cornwell, leder for LLCD-prosjektet til Los Angeles Times.

Teknologien vil gjøre det mulig for romfartøy å sende data ned til Jorda med en mye høyere hastighet enn med teknologien som brukes i dag.

Blant annet vil det bli mulig å sende enda mer høyoppløste bilder og overføre 3D-video fra det ytre rom.

Dett er laseren som tidligere i år ble lastet opp på romsonden LADEE. Foto: NASA

Dett er laseren som tidligere i år ble lastet opp på romsonden LADEE. Foto: NASA

Må treffe nøyaktig

Som Wired påpeker, er teknologien utfordrende fordi den krever enorm presisjon. Den tynne laserstrålen er nødt til å treffe målet nøyaktig for at det skal være mulig å oppnå kontakt.

LLCD er forløperen til et annet stort og omfattende laserprosjekt:

«Laser Communications Relay Demonstration» (LCRD) forventes å bli satt i gang i 2017, og prosjektet vil utforske og teste laserteknologien ytterligere.

Målet er at teknologien en dag skal kunne bli en del av et internett-system som strekker seg rundt hele solsystemet vårt.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB