NASA forbereder oppskyting av 3D-printer


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 30. september 2013, kl. 12:00

Foto:  NASA Goddard Space Flight Center / Flickr

Foto: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr

Astronautene skal kunne lage reservedelene selv. 

Iløpet av 2014 vil en 3D-printer skrive historie.

NASA planlegger nemlig å skyte opp en 3D-printer til verdensrommet, der den skal hjelpe astronauter med å produsere reservedeler på romstasjoner. Dette vil bli den første 3D-printeren i verdensrommet.

Lager delene på få minutter

3D-printeren skal kunne redusere kostnader for fremtidige oppdrag. For i stedet for måtte vente på reservedeler, skal astronautene selv kunne produsere dem selv på bare få minutter.

Det er teknologiselskapet Made in Space som har fått oppdraget med å lage printeren.

– Se for deg at en astronaut trenger å gjøre en livsnødvendig reparasjon på den Internasjonale Romstasjonen. I stedet for å håpe at de nødvendige delene og verktøyene er der allerede; hva om delene kunne blitt 3D-printet når de trengte dem, sier Aaron Kemmer ved Made in Space, til AP.

Gjør reparasjoner mye lettere

For å illustrere hvorfor en 3D-printer i verdensrommet vil være nyttig, viser teamet i Made in Space til måneferden i 1970, da Apollo 13 fikk problemer og måtte avbryte ferden mot Månen.

Da måtte astronautene utføre en tidkrevende, vanskelig og livsfarlig operasjon.

Det hjemmelagde karbondioksid-filteret som de laget ved hjelp av en plastikkpose og gaffatape, kunne enkelt blitt produsert på få minutter med 3D-printeren, og gjort det mulig å fortsette ferden mot Månen.

– Hvis du ønsker å være tilpasningsdyktig, må du være i stand til å designe og produsere mens du er på farten. Det er der 3D-printingen i verdensrommet kommer inn, sier Dave Korsmeyer ved NASAs Ames Research Center, ifølge BBC. 

For å lage en 3D-printer som skal brukes i verdensrommet, har ingeniørene måttet tenke på både gravitasjon og miljøet den skal være i.

Nå har de funnet det de mener er en god løsning, og det er planlagt at 3D-printeren skal fraktes ut til astronauter neste år.

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB