USA lager «ekte» Iron Man-drakt


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 10. oktober 2013, kl. 10:11

Elon Musk sier han har utviklet teknologi som er inspirert av Iron Man. Han vil demonstrere teknologien i en video neste uke.

Er egentlig Iron Man-draktene så usannsynlig? Foto: marvelousRoland / Flickr

Fremtidens soldater kan ha superkrefter. 

I Iron Man-filmene blir vi kjent med Tony Stark, som kan beskrives som en moderne utgave av Petter Smart.

Stark har en rekke oppfinnelser på lur, blant annet den høyteknologiske rustningen som gir ham supermenneskelig styrke.

Nå viser det seg at superrustningen fra filmene ikke trenger å være så langt fra virkeligheten som vi tidligere har trodd. Ifølge The Verge utvikler militæret i USA en ny type superdrakt som skal kunne gi soldatene mer styrke og «supermenneskelige» funksjoner.

Bedre beskyttelse

Ifølge Washington Post har det de siste årene vært utført en rekke eksperimenter med høyteknologiske drakter, der formålet har vært å gjøre det mulig for soldater å kunne bære mer vekt og gå lengre distanser. Drakten, eller rustningen som militæret i USA nå utvikler, skal imidlertid gjøre mer.

Militæret sier i en uttalelse at drakten som nå utvikles, The Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS), skal gi bærere av drakten superstyrke og bedre beskyttelse.

Økt situasjonsforståelse og reaksjonsevne

Draktene skal være utstyrt med sensorer og datamaskiner på innsiden som leverer flere funksjoner. Blant annet gir sensorene økt bevissthet om situasjonene rundt brukerne, og dette skal gjøre det mulig å reagere raskere.

I tillegg skal drakten skal ha en helsemonitorsystem som skal kunne overvåke brukerens vitale funksjoner, slik som kroppstemperatur, hudtemperatur og hjerterytme.

Pressemeldingen opplyser også at forskere ved MIT nå jobber med å utvikle en rustning som kan transformeres fra væsketilstand til fast form på millisekunder. Denne transformasjonen vil skje når væsken blir utsatt for et magnetisk felt eller strøm, skal vi tro forskerne.

Denne teknologien vil trolig bli implementert i TALOS-drakten, og gi bedre beskyttelse for bærerne av rustningen.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB