Android 4.4 KitKat er her – dette er nytt


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 2. november 2013, kl. 16:29

Foto: Google

Foto: Google

Tettere integrasjon med Google Now og bort med med SMS-applikasjonen. 

Under presentasjonen av Nexus 5 i denne uken, brukte Google nesten mer tid på å vise frem nye Android. For samtidig som Google lanserte sin nye Nexus-modell trakk selskapet sløret av den nyeste oppdateringen til sitt operativsystem på mobiler, Android 4.4 KitKat.

Den nye Android-versjonen inneholder og rekke nye funksjoner og forbedringer. Her er de viktigste:

Tettere integrasjon mot Google Now

Vi har allerede sett at Google Now blir å finne i Google Glass, og det går også rykter om at en eventuell smartklokke fra Google også vil være integrert opp mot denne tjenesten. Nå er det bekreftet at Now-integrering også er å finne i Android 4.4 KitKat.

Når du er på hjemskjermen skal du kunne si «Ok Google» for å enten sende tekstmeldinger, få veibeskrivelser eller spille av sanger.

Inneholdet i fokus

Google introduserer også noe som kalles «immerse mode», en funksjon som fjerner alt du ikke ønsker å se når du leser bøker, spiller spill eller ser filmer. Statuslinjen og navigasjonsknappene er blant noe av det som gjemmes bort.

Målet her er altså at innholdet skal være i fokus og at du ikke skal bli forstyrret av unødvendige elementer. Med et enkelt sveip over skjermen kan få tilbake statuslinjen og navigasjonsknappene.

Prioriterer hyppige brukte kontakter

Ringeapplikasjonen har fått seg en oppdatering. I Android 4.4 kan du velge å organisere kontaktlisten slik a de personene du har mest kontakt med vises øverst.

Foto: Google

Foto: Google

Telefonselgernes nye fiende?

Google forklarer at de har lagt til en ny funksjon som søker etter ukjente numre under innkommende anrop. Dersom det dukker opp et ukjent nummer vil altså Google-funksjonen selv undersøke hvem som står bak nummeret.

Dette gjør tjenesten ved å søke i databasene hos Google Maps. Fuksjonen søker etter bedriftsnumre, ikke numre registrert på privatpersoner.

SMS i Hangouts

Foto: Google

Foto: Google

Kommunikasjonen foregår i dag på så mange plattformer at det kan bli uoversiktlig å holde orden på hvor man ha skrevet hva. Var det i Hangouts på Google+ eller var det i en SMS? Dette problemet forsøker Google å eliminere i KitKat.

Den tradisjonelle meldingsapplikasjonen er nå fjernet, og i stedet finner man en en «Hangout»-applikasjon.

Der samles både SMS, MMS, direktemeldinger og videosamtaler under ett tak.

Med applikasjonen kan du også dele din plassering og til og med sende GIF-er.

Hangout-applikasjonen kan sees på som en en blanding mellom iOS-applikasjonene iMessage og Facetime.

Optimalisert for 512 MB RAM

I dag blir det vanligere og vanligere at telefoner kommer med mer minne, så hva med de gamle traverne, blir det ikke vanskelig å kjøre de nye Android-utgavene på dem?

Google skal med KitKat ha fokusert på å optimalisere koden slik at operativsystemet likevel skal kjøre godt på enheter med mindre RAM, fortinnsvis 512 MB.

Dermed skal også telefoner uten 2 GB RAM kunne være med på moroa.

Nexus 5 første telefon med ny Android

Android 4.4 KitKat vil først bli å finne i Nexus 5, som lanseres senere denne måneden, men Google sier flere enheter vil få oppdateringen iløpet av de kommende ukene. 

Det finnes flere forbedringer og nye funksjoner i Android 4.4 KitKat – disse kan du lese mer om hos Google, eller se videoen nedenfor:

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB