Nå starter jakten på piratene


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 29. november 2013, kl. 21:45

Foto: fortuneless_cookie / Flickr

Foto: fortuneless_cookie / Flickr

Fra og med i dag blir det farligere å være pirat. 

Frem til nå har man kunnet leve forholdsvis trygt som pirat i Norge.

Tidligere i år ble det imidlertid kjent at den nye åndsverkloven endrer dette; nå kan private aktører få tillatelse til å overvåke nettet.

Dette innebærer at aktører som på forhånd har varslet Datatilsynet kan innhente informasjon om norske IP-adresser som mistenkes for å være tilknyttet ulovlig fildeling.

Mektige organisasjoner vil ta opp jakten

En rekke mektige organisasjoner har sendt inn melding til Datatilsynet om å få lov til å overvåke nettet, og blant dem finner vi den internasjonale organisasjonen Motion Pictures Association og Norske Filmbyråers Forening.

Advokatbyrået Simonsen Vogt Wiig skal representere organisasjonene som jakter på piratene og bistå med selve overvåkningen.

Til nettstedet Digi.no sier advokat og partner i Simonsen Vogt Wiik, Rune Ljostad, at ansatte i advokatbyrået vil gjøre selvstendige søk og oppsøke steder der man har mistanke om at det foregår ulovlig aktivitet.

– Hensikten er å bygge opp et oppdatert faktagrunnlag for videre dialog med internettilbyderne om eventuelle tiltak mot ulovlig fildeling, sier Ljostad til digi.no

Slår hardest ned på opplasterne

Så er spørsmålet: hvilke pirater vil dette ramme hardest? Til Teknisk Ukeblad uttalte Ljostad tidligere denne måneden at opplasterne har mest grunn til å skjelve i buksene.

– Typisk rammes rettighetshavere hardere ved opplasting enn nedlastinger. En opplasting kan gi grunnlag for 1000 nedlastinger, mens én nedlasting er én nedlasting. Man vil derfor naturlig nok prioritere opplasting, sier Ljostad til tu.no. 

Kilde: tu.no. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB