Dette kameraet trenger nesten ikke lys for å ta 3D-bilder


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 2. desember 2013, kl. 16:28

Foto: Science

Foto: Science

Nytt kamera utviklet av forskere. 

På det anerkjente MIT-universitetet i Massachusetts pågår det spennende teknologiforskning hele året, og teknologia.no har flere ganger omtalt nye teknologier som forskere ved universitetet har utviklet.

Sist ut er et nytt kamera som er i stand til å ta 3D-bilder selv om det er nesten helt mørkt.

Kameraet bruker laserteknologi for å scanne fotoner på objektet som det skal tas bilde av, og når laseren oppdager et enkelt foton vil en laserdetektor fange det opp. Laseren repeterer denne prosessen helt til alle fotonene er fanget opp, og deretter sørger en avansert algoritme for å sy sammen informasjonen til ett komplett bilde.

Forskerne brukte eksisterende teknologi for å få til dette, men det er den nye algoritmen som gjør det mulig å presse så mye informasjon ut av hvert enkelt foton.

Resultatet har blitt et system som gjør det mulig å ta bilder selv om omgivelsene virker til å være totalt mørke.

Militære og medisinske bruksområder

Det er lett å se for seg at dette på sikt kan bli et perfekt spionkamera, men ifølge forskerne har teknologien også mer praktiske bruksområder. For eksempel tror de at dette kameraet kan brukes for å studere biologiske materialer, slik som menneskeøyet, siden dette er et organ som er svært følsomt for lys.

Teknologien er presentert i tidsskriftet Science.

Kilde: Nature via Gizmodo

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB