Problemet med å være tilgjengelig hele tiden


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 16. desember 2013, kl. 10:45

smarttelefon

Denne artikkelen ble publisert 29. desember 2012, men ble 16. desember 2013 publisert på nytt til glede for nye lesere.

Trenger du egentlig å «sjekke noe» på mobilen? Kanskje kan det vente. 

Et nytt år står for dør, og det betyr at det er tid for å reflektere litt rundt året som har gått. I denne artikkelen skal jeg ikke oppsummere teknoligiåret 2012. I stedet skal jeg dele noen av mine tanker rundt en konkret problemstilling; nemlig vår bruk av dingser med skjermer.

Tilgjengelig

I år har vært vitne til en eksplosjon av blant annet Instagram og Snapchat. Stadig flere registrerer seg også på de tradisjonelle tjenestene, Facebook og Twitter. Jeg har opplevd 2012 som det mest «sosiale» året på internett hittil. Mye av årsaken tror jeg er at de sosiale mediene blir stadig mer tilgjengelig for oss. I dag har svært mange en smarttelefon, og med egne applikasjoner både for Facebook, Twitter, Instagram og Snapchat er vi til enhver tid tilgjengelig.

Smarttelefonene gir oss enorme muligheter, og kan tilføre stor verdi for oss. Men har vi mennesker lært å bruke disse riktig?

Nå skal ikke jeg skrive side opp og side ned om at vi mennesker bruker for mye tid på internett og mobil. Det har flere gjort før. Jeg har ikke noe stort problem med at folk bruker mye tid på sosiale medier. Det jeg er opptatt av, er når, og hva vi bruker dem til. Jeg mener nemlig at folks vaner på sosiale medier er i ferd med å ødelegge den gode samtalen.

Må vi løfte opp telefonen?

Midt under julemiddagen på julaften fikk jeg en SMS. Jeg var i ferd med å løfte telefonen fra lomma da søsteren min sa «Fy, fy». Hun likte ikke at jeg sjekket mobilen under middagen.

Akkurat der og da skal jeg innrømme at jeg ikke tenkte noe særlig over det, men etter et par dager slo det meg: det var egentlig ganske vanvittig at jeg følte en trang til å løfte mobilen fra lomma akkurat da – midt under selveste julemiddagen med familien. SMS-en var overhode ikke viktig. Jeg kunne godt sett på den to timer senere.

Senere samme kveld diskuterte vi i familien hvordan vår bruk av mobiltelefoner og sosiale medier har utviklet seg de siste årene. Vi var alle enige i at våre mobiltelefoner kan bidra til at vi lytter mindre.

Hva om jeg hadde satt meg med en bok og begynte å lese mens jeg satt på café med venner? Hva er forskjellen på det, og at jeg sjekker Facebook? Kanskje litt satt på spissen, men absolutt ingen drøy sammenligning.

Trangen til å «bare sjekke noe»

I de aller fleste tilfeller er det ikke nødvendig å løfte opp mobilen fra lomma og sjekke om noen har kommentert statusen din. Sendt deg en SMS. Eller en e-post. Som regel kan det meste vente. Er det noe som haster blir man oppringt.

At det finnes mennesker som er flinke på dette området tviler jeg ikke på. Men jeg vet også at mange er som meg. Trangen til å «bare sjekke noe» er til stede. Kanskje kan det kalles avhengighet?

I 2013 skal jeg bli flinkere til å lytte til mennesker. Være mer til stede. Ikke fysisk, men mentalt. Jeg skal forsøke å ikke løfte opp telefonen for å sjekke noe. Det er som regel ikke nødvendig.

Jeg oppfordrer også dere lesere til å tenke over deres bruk av sosiale medier og mobiltelefon. La skjermen ligge i jula – se heller opp og engasjer deg i omgivelsene dine.

Anbefaler også å lese vårt intervju med Erik Waatland, NRK-journalisten som holdt seg borte fra internett i tre uker.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB