Her bryter SpaceShipTwo lydmuren


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 21. januar 2014, kl. 17:33

Virgin Galactic SpaceShipTwo

Dette bildet viser SpaceShipTwo idet rakettmotoren settes i gang.

Tredje rakettdrevne testflygning er gjennomført, og fartøyet nådde en hastighet på 1225 km/t.

Frem til nå har utforsking av verdensrommet vært forbeholdt store, statlige romfartsorganisasjoner. NASA har lenge sittet i førersetet på dette området, men i årene fremover vil kommersiell romfart skyte fart.

Et av de mest kjente komersielle romfartsprosjektene per dags dato er Virgin Galactic, drevet av styrtrike Sir Richard Brandon.

Målet med prosjektet er at hvem som helst (riktignok de med mye penger) etter hvert skal kunne bli med fartøyet SpaceShipTwo ut i verdensrommet. En av dem som allerede har planlagt å bli med på en fartsfylt supersonisk tur er Lady Gaga.

Spektakulær video

Før privatpersonene kan bli med fartøyet kreves det en rekke testflygninger. I april i fjor foretok SpaceShipTwo sin første supersoniske testflygning der rakettmotoren ble tatt i bruk, og noen måneder  senere ble nok en rakettdreven flyging foretatt.

10 januar i år ble den tredje rakettdrevne testflygningen foretatt, og en spektakulær video som viser flyturen er nå lagt ut på YouTube (Se klippet nederst i saken).

I klippet ser vi at SpaceShipTwo blir eskortert opp i lufta av to større fartøy, før disse slipper SpaceShipTwo løs.

SpaceShipTwo

Fartøyet brøt lydmuren også under sin tredje rakettdrevne testflygning.

Høyderekord

Testflygningen, som ble utført med pilot på innsiden, resulterte i supersonisk hastighet – fartøyet brøt altså lydmuren. Fartøyet skal også ha satt hastighetsrekord denne gangen – 1225 km/t skal farten ha vært på sitt høyeste. SpaceShipTwo nådde også en høyde på 21641 meter – dette var også rekord.

SpaceShipTwo (SS2), skal etter planen kunne fly turister ut i verdensrommet i 2015. Flere hundre personer har allerede forhåndsbetalt turen – blant dem den kjente fysikeren Stephen Hawking.

For å få være med SpaceShip Two må du ut med 200.000 dollar, omlag 1,2 millioner norske kroner. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: