Kontaktlinser skal gi deg supersyn


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 9. januar 2014, kl. 17:06

Foto: Innovega / iOptik

Foto: Innovega / iOptik

Og medfølgende briller sørger for virtuell virkelighet på øyet.

Historien gjentar seg: dingser som før ble sett på som science fiction viser seg å faktisk ende opp som virkelige produkter.

Denne gangen gjelder det et produkt som hevder å kunne  gi oss mennesker supersyn. Nærmere bestemt er det snakk om kontaktlinser.

Allerede i fjor kom selskapet Innovega på banen da de annonserte en prototyp av sin høyteknologiske kontaklinse kalt iOptik.

Nå er CES-messen i Las Vegas for alvor i gang og på plass er Innovega. Denne gangen har de tatt med seg kontaktlinsene og i tillegg viser de frem en tilhørende brille. I motsetning til på fjorårets CES-messe har selskapet i år et komplett prototypsystem å vise frem. 

La oss ta linsene først: disse skal kunne gjøre brukeren i stand til å fokusere på objekter som er svært nærme øyet. For eksempel skal man kunne se detaljene i fingeravtrykket sitt med fingeren nesten innpå øyet. Dette er noe vi mennesker ikke er i nærheten av å klare uten et slikt hjelpemiddel.

Fokuseringen skal også være forbedret når det gjelder objekter langt unna. Kort fortalt skal linsene la deg fokusere både på objekter som er svært nærme og objekter som er langt unna.

Må også ha briller

Men at linsene leverer supersyn er ikke det eneste interessante med iOptik-systemet. Som nevnt følger det også med en brille. Grunnen til dette er at kontaktlinsene ikke utnytter sitt potensial uten brillene. For linsene kan også levere virtuell virkelighet, men for å få til dette trenger man brillene.

Innovega har utviklet systemet slik at linsene plukker opp lyset fra bildene som projekteres fra brillene. På denne måten vil linsene og brillen sammen fungere omtrent som Google Glass. Ifølge Innovega skal imidlertid deres system, på grunn av kontaktlinsen, levere bilder i høyere oppløsning.

– Det er som å se på en stor TV – du kan se så mye mer, sier en talsperson for Innovega, til Mashable.

Den virtuelle virkeligheten skal blant annet tilby brukeren veibeskrivelser rett foran øynene, værmeldinger og andre praktiske verktøy.

– Vi håper teknologi som dette etter hvert kan erstatte smarttelefonen din, sier talspersonen til Mashable.

Nedenfor kan du se et videoklipp der systemet demonstreres:

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB