Ny forskning: Enkelte er fysisisk ikke i stand til å nyte musikk


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 7. mars 2014, kl. 12:08

Foto:  William Brawley / Flickr

Foto: William Brawley / Flickr

Hørt noen si at de ikke liker musikk? Her er forklaringen. 

For mange handler musikk om følelser. Enkelte sier til og med at de ikke kan leve uten musikk.

Men det finnes også mennesker som ikke har noe sterkt forhold til musikk. Faktisk også mennesker som ikke liker musikk i det hele tatt. Sier disse personene dette bare for å høres «kul» ut?

Nei, det finnes faktisk en forklaring, ifølge forskere.

Josep Marco-Pallerés, en nevrolog ved Barcelona University, har ledet en studie som har utforsket hvorfor musikk ser ut til å påvirke enkelte mennesker mindre enn hos andre.

Og svaret er at musikken ikke trigger belønningssystemet i kroppen.

– Musikk er ikke belønnende for dem, selv om andre belønninger, slik som penger, er det, skriver forskerne i sin rapport. 

– Det påvirker dem rett og slett ikke.

Ingen fysiske reaksjoner

Studien ble gjort slik :

Forskerne plukket ut 30 studenter fra universitetet. Blant disse var det både personer som var svært sensitive overfor musikk, moderat sensitiv, og ikke sensitiv i det hele tatt. Dette fikk forskerne vite gjennom en spørreundersøkelse på forhånd.

Forskerne hadde også forsikret seg om at sistnevnte gruppe ikke var døve, deprimerte eller tonedøve. Dette er jo faktorer som hadde kunnet påvirke deres respons når de lyttet til musikk.

Resultatet overrasket forskerne. Flere av de som deltok i studien viste ingen fysiske reaksjoner da de ble eksponert for musikk.

Mens vanlige reaksjoner er økt hjertefrekvens og svetting, viste enkelte ingen tegn til dette i det hele tatt.

Disse personene var rett og slett fysisk ikke i stand til å nyte musikken. De ble ikke emosjonelt påvirket på noe som helst vis.

Tilstanden har nå fått et navn: musikalsk anhedonia.

Svikter belønningssystemet

Generell anhedonia er en tilstand som beskriver personer som ikke klarer å nyte aktiviteter de fleste andre klarer å nyte. Forskerne har nå altså funnet en spesifikk form for denne tilstanden.

Forskerne skal nå foreta flere detaljerte undersøkelser for å finne ut hvorfor det akkurat er musikken som svikter belønningssystemet i kroppen.

Kilde: The Verge

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB