Verdens første bioniske OL skal avholdes i 2016


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 27. mars 2014, kl. 16:10

Foto: D’Arc. Studio Associates Architects

Foto: D’Arc. Studio Associates Architects

«Cybathlon» vil samle deltakere som bruker bioniske hjelpemidler. Så skal det konkurreres. 

Det blir stadig mer vanlig for mennesker å ta i bruk bioniske hjelpemidler, slik som bioniske armer, bein og rullestoler.

Som et resultat av denne utviklingen har sveitsiske National Competence Center of Research bestemt seg for å arrangere OL for bioniske atleter.

– Idéen er at vi ønsker å presse utviklingen av teknologiske hjelpemidler mot enheter som pasienter kan bruke i hverdagen, sier Prof Robert Riener, arrangementansvarlig, til BBC. 

Mesterskapet skal avholdes i Sveits i oktober 2016, og det skal konkurreres i en rekke ulike grener. Verdens første såkalte Cybathlon vil blant annet inneholde løp der personer med ulike teknologiske proteser og motoriserte utvendige «skjeletter» får delta.

I tillegg vil en konkurranse gå ut på å styre en avatar på en datamaskin ved hjelp av hjernebølger. Denne konkurransen er for personer som er lammet fra nakken og ned.

Totalt er det seks ulike grener som det skal konkurreres i: Sykkelløp, kunstige bein-løp, rullestol-løp, ekso-skjelett-løp (ytre skjelett), bioniske armer-løp, og avatar-løp, som nevnt ovenfor. 

Ifølge Cybathlons nettside er litt av målet med arrangementet å fremme utviklingen av nye hjelpemidler. I tillegg håper de å gjøre folk mer bevisst på hvilke utfordringer verden står overfor når det gjelder teknologiske hjelpemidler.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB