Volvo tester magnetsystem for selvkjørende biler


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 11. mars 2014, kl. 18:28

Foto: Volvo

Foto: Volvo

Bilprodusenten mener magneter skal gjøre det enklere for bilen å holde seg på veien.

Den svenske bilprodusenten Volvo annonserte før jul i fjor at de arbeider med selvkjørende biler – et felt stadig flere aktører kaster seg inn i.

Fra før av vet vi blant annet at Google jobber med en bil som kan kjøre uten at sjåføren trenger å gjøre noe.

Magneter i veien

Volvo mener nå at de har ha funnet et system som kan bli en viktig nøkkel i en eventuell fremtid med selvkjørende biler.

Gjennom et forskningsprosjekt har Volvo testet magneter for selvkjørende biler. Idéen er at magneter som er festet på veien kan fortelle bilen hvor den skal kjøre.

– Usynlig jernbane

Stabilitet og nøyaktighet når det gjelder plassering på veien er viktig i utviklingen av selvkjørende biler. Mens de fleste har basert seg på GPS- og kamerateknologi for å holde bilen plassert på veien, tror Volvo at magneter en en bedre løsning.

Magneter på veien skal for eksempel ikke påvirkes av været. Selskapet mener også at dette skal være den mest kostnadseffektive teknologien.

– Magnetene lager en usynlig jernbane som bokstavelig talt baner vei for en posisjoneringsunøyaktighet på mindre enn en desimeter. Vi har testet teknologien i flere hastigheter og resultatene så langt er lovende, sier Jonas Ekmark, sikkerhetssjef i Volvo Car Croup i en pressemelding. 

De suksessfulle magnettestene ble gjort under kontrollerte former på en bane. Neste steg blir å teste systemet i trafikken, ifølge Ekmark

Volvos pilotprosjekt som går ut på sette 100 selvkjørende biler på offentlige veier rundt byen Gøteborg i Sverige, igangsettes i 2014. Men vi må trolig vente til 2017 før bilene testes på offentlige veier.

Arbeidet er finansiert av Volvo i samarbeid med Trafikverket i Sverige.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB