Personer som er lamme rører på beina etter å ha fått ryggimplantat


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 10. april 2014, kl. 16:48

Foto: New Scientist
Foto: New Scientist

Ny teknologi som sender elektriske impulser mellom ryggmargen og hjernen kan i fremtiden gjøre lamme personer i stand til å gå.

Teknologien er allerede testet på fire pasienter og resultatene er svært lovende – dette skriver New Scientist.

Foreløpig har ingen av pasientene klart å gå, men ved hjelp av implantatet i ryggmargen har de fått tilbake noe av bevegeligheten i beina.

Studien, som er utført av forskere ved Universitetet i Louisville Kentucky Spinal Cord Injury Research Center, viser at elektriske impulser kan revolusjonere behandlingen av lamme personer.

Simulerer naturlige impulser

Fire personer som er lamme fra livet og ned ble utstyrt med elektroder i ryggmargen, i området kalt lumbosacral. Dette er det området som knytter hjernen til ryggmargen og som gjør det mulig å bevege bein.

Ved å simulere de naturlige impulsene som sendes mellom hjernen og beina håpet forskerne at de fire pasientene kunne bli i stand til å røre på beina. Og det gjorde de. 

Nå kan alle fire pasienter bevege både bein og tær. Du kan se dette selv i videoklippet nederst i saken.

Der kan du også se at koordinasjonen ikke er helt på topp enda. Forskerne har imidlertid planer om å øke antallet elektroder fra 16 til 27, noe som skal kunne gjøre det lettere å kontrollere beina.

Flere funksjoner gjenvunnet

Pasientene har også opplevd flere andre positive effekter ved bruk av teknologien. Gjenvunnet blære- og tarmfunksjon er også noe pasientene rapporterer om. Også seksuelle funksjoner ble bedre etter å ha fått implantatet.

Dermed ser det ut til at ny teknologi i fremtiden kan forandre livene til lamme personer for alltid.

Studien er publisert i tidsskriftet Brain.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB