– Vi kan lage kontaktlinser med nattsyn


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 3. april 2014, kl. 13:16

Foto: PEOSoldier / Flickr

Foto: PEOSoldier / Flickr

Snart kan du få supersyn om natten. 

Selv om du kanskje ikke har prøvd det, har du helt sikkert sett det enten på TV eller i dataspill. Vi snakker om briller som leverer night vision, eller nattsyn på godt norsk.

Teknologien er på langt nær ikke ny, men i teknologiverden er det alltid slik at det ting kan bli mindre og mer effektive. Nettopp dette har blitt gjort med nattsynteknologien.

En gruppe forskere ved University of Michigan har utviklet en teknologi som skal gjøre det mulig å bringe nattsyn til kontaktlinser.

Det hele er mulig ved hjelp av detektor som bruker grafen – materialet som består av et atom-tykt lag. Grafen kan fange hele spektrum av bølgelengder, men med en veldig lag sensitivitet, på 2,4 %.

I et nattsynperspektiv er ikke dette nok, så forskerne fant en metode å komme seg forbi denne utfordringen. Dette greide de ved hjelp av en forsterker, som består av to grafénlag, og som separeres med et isolerende lag.

Dette skapte en elektron-reaksjon som gjorde det mulig å slippe gjennom mer lys. En mer teknisk og detaljert forklaring finner du på nature.com. 

– Vi kan lage designet supertynt. Det kan plasseres i en kontaktlinse, eller integreres i en smarttelefon. Hvis vi integrerer det i en kontaktlinse eller annen «ha på»-teknologi, vil det utvide synet. Det tilby en annen måte å samhandle med miljøet på. 

Forskningen er publisert i tidsskriftet Nature Nanotechnology. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB