Nye Adobe Lightroom – hypermoderne bildebehandling for alle


Trond Eilertsen
Publisert 14. november 2014, kl. 14:15

Som ivrig bruker av fotoapparat i en digital verden så melder fort behovet seg for software som dekker dine behov for lagring, deling og ikke minst redigering av bilder. Etter at de digitale kameraene overtok blir det nok tatt flere bilder enn noen gang før. Og har du først det som trengs for å ta bilder om det være seg kamera på mobiltelefonen eller et toppkamera til 30.000 +, så koster jo ikke bildene noe i seg selv. Så det er jo bare å knipse i vei uten tanke på at film er dyrt.

Og mange bilder krever fort mer enn en mappe på harddisken som heter div. foto. Det oppdaget jeg for mange år siden. Det å finne igjen ett spesielt bilde blant noen titusener andre uten et system kan være ganske frustrerende.

Og når man endelig har funnet det etterlengtede bildet og familien igjen kan puste ut etter diverse sinneutbrudd fra far, så oppdager man gjerne at bildet ikke var fullt så perfekt som man husket. Litt for lyst kanskje eller en hånd ute i bildekanten som ikke skulle vært der. Litt redigering er plutselig påkrevd og Photoshop blir kanskje litt voldsomt for de som bare en sjelden gang har behov for litt redigering.

Har man først bildene fremme så er kanskje tanken på en fotobok, eller et print en god ide. Spesielt når man går mot den søte juletid og man er helt tom for julegaveideer.

adobe-lightroom-logo-600x350Adobe Lightroom dekker mye av disse behovene. Et relativt billig program som er relativt enkelt å bruke (det finnes masse opplæringsvideoer og artikler på nettet). Programmet koster ca. 700 kroner.

Liberary-modulen som er enkelt å organisere bildene dine i. Her kan du også tagge bildene så du lett kan søke etter dem senere. Ønsker du å redigere et bilde eller flere er det bare å finne bildet i biblioteket merke det og trykke på develop og vips så er man over i den modulen. Og her er mulighetene mange. Så fremst du ikke skal jobbe med layers (som krever Photoshop eller Photoshop elements) så kan veldig mye redigering gjøres her. Ønsker man enda mer avansert redigering finnes det mange 3.parts plugins som virker veldig bra sammen med Adobe Lightroom. Men for folk flest så er det mer enn nok muligheter i Lightroom alene. Og det hele gjøres på en ikke ødeleggende (non-destructive) måte så man kan når som helst gå tilbake til orginalbildet

Ferdig redigert så er det bare å eksportere bilde ut i det formatet man ønsker med enkle tastetrykk. Vannmerke kan man også legge på bildene på en enkel måte.

Og det stopper ikke der. Adobe Lightroom har også moduler for hvis man ønsker å lage lysbildeshow, fotobok eller printe ut bilder. Web gallerier i html eller flash til hjemmesiden er heller ingen umulighet.

Mange andre fine finesser finnes også, det har alt man venter av et hypermoderne bilderedigeringsprogram. Adobe Lightroom er absolutt et program som en hver fotograf uansett nivå, burde vurdere. Og Adobe tilbyr en gratis 20 dagers prøveversjon, så det er vel ikke så mye å lure på.

Det er synd det ikke finnes fullverdige gratis alternativer til Adobe Lightroom, men slik er det akkurat nå, Adobe er kongen på haugen. Les mer om programmet her.

Artiklen er levert av Per Sibe fra Fotofreak.no

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB