Dette kan du gjøre med en Chromebook: Office og Photoshop


Trond Eilertsen
Publisert 17. desember 2014, kl. 00:08

Anmeldelse: Chromebook har lenge måttet leve med negative kritikker og fokus på alt den ikke kan gjøre. Men denne lille bærbare saken kan mye mer enn du tror!

Alle som ikke eier en Chromebook har nok lett for å dømme den nord og ned før første museklikk. Det er fort gjort å ignorere fordelene fordi de krever for mange kompromisser. Vi har tatt en nærmere titt i sømmene og konklusjonen er klar: Chromebook kan så visst!

La oss ta en gjennomgang av bruken av Photoshop og Office-pakken på Chromebook, siden det er nettopp med tanke på disse to programmene at kritikken har vært hardest.

Jo, du kan bruke Photoshop

Tech004Det største argumentet mot Chromebook kan nå strykes. Adobe og Google har kommet til enighet om en slags streamingløsning for bruk av Photoshop. Dette fører til at den heller svake prosessoren ikke må jobbe like hardt og at batteriet ikke suges ut ved første bilderedigering. Forutsetningen er at du har tilgang til en relativ rask internettilkobling.
Først og fremst vil betaversjonen bli gjort tilgjengelig for utvalgte Creative Cloud Education Costumers i Nord-Amerika, men etterhvert forventes det at den blir gjort tilgjengelig for alle Creative Cloud-abonnenter.

Android-applikasjoner? Mer eller mindre!

Litt etter litt vil Google sørge for at flere og flere apper blir tilgjengelig på Chrome, noe som igjen fører til bedre funksjonalitet og større app-utvalg for Chromebooks. Det skal forøvrig nevnes at takket være PC-entusiaster verden over kan man faktisk allerede installere nesten alle Android-apper på Chromebook.

Uten internett? Ingen fare, du kan også jobbe offline

Det verste for mange var kanskje at Chrome OS uten internett var like nyttig som å tromme på en murstein. Nå kan du bruke både Gmail, Google Keep, Google Calendar og Google Docs/Drive uten å være tilkoblet nettet. Trenden ser ut til å gå mot at flere og flere apps får offlinefunksjoner, noe som bedrer offline-bruken av Chromebook noe helt enormt.

Microsoft Office, selvfølgelig

Tech005En viktig grunn til at mange ikke har kunnet se på Chromebook som en seriøs utfordrer er nettopp det at den ikke har vært kompatibel med Office-pakken. Med Microsofts webbaserte og gratis Office online kan du bruke Office også når du bruker Chrome som nettleser. Og ja, også på Chromebook! Selv om Microsoft også har gitt ut et tillegg til Chrome som skal gjøre det lettere å bruke Office, får man likevel ikke helt den samme følelsen som ved desktop versjonen. Det er likevel helt fint som et skriveprogram og filene er tilgjengelige på alle enheter der du benytter deg av OneDrive. Praktisk!

Installasjon av Ubuntu eller andre Linux-systemer

Siden Chrome faktisk er et Linux-basert system er det ikke så vanskelig å få installert Ubuntu eller et annet Linux-system på din Chromebook. Dette er kanskje mer for de mest software-kyndige, så begi deg ikke ut på dette uten en viss kunnskap om hva du driver med. Får du det til er riktig nok gevinsten stor. Dette er nemlig snarveien til en Chromebook som ikke alltid må være online for å gjøre akkurat det du vil (til tross for at vi ovenfor har nevnt at dette er på bedringens vei for Chrome OS også).

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB