Mobilabonnement fra Banzai er reell konkurrent til fast bredbånd


Trond Eilertsen
Publisert 6. mars 2015, kl. 16:34

Hastighet og kapasitet i mobilnettet er blitt så bra at mange brukere kan bytte ut fast bredbånd og mobilt bredbånd med ett mobiltelefonabonnement. Det kan det også være penger å spare på.

Raskere dataoverføring er et viktig mål for den storstilte utbygging av mobilnettene som pågår for fullt. I områder med NetComs 4G-nettverk kan brukere tett på antennene få opptil 80 Mbps. De som er lengre borte opplever typisk hastigheter som 10 – 20 Mbps – som er vanlig fast bredbåndshastighet hjemme.

Raskt nok

Hastighet er derfor ikke lenger tema i konkurransen mellom fast bredbånd og mobilt bredbånd. Vurderingene må derfor gå på datakapasitet, bindingstider og fleksibilitet.

banzaiDa mobilselskapet Banzai 4G nylig lanserte sitt 100 GB mobilabonnement, medførte dette en etterlengtet forandring av spillereglene for hele bredbåndsmarkedet. De aller fleste storforbrukere av mobildata på smarttelefon eller mobil dings vil klare seg med et slikt abonnement. Gode smarttelefoner gjør det mulig å dele mobildata-tilgangen med andre. For 30 kroner i måneden får man et ekstra SIM-kort. Det kan man installere i en mobil ruter som etablerer en vanlig WiFi-sone. Selve ruteren koster rundt en tusenlapp.

Spørsmålet blir om 100 GB er tilstrekkelig. I et hjem hvor bredbåndet brukes til email, surfing på nettet, fildeling i skyen og en god dose TV-streaming – men hvor TV også kommer gjennom kabel eller parabol – rekker kapasiteten fint. I et hjem fullt av tenåringer som gamer og ser Netflix hele tiden er det ikke tilstrekkelig. Da er fast bredbånd eneste alternativ en stund til, selv om 100 GB rekker til 143 timer med Netflix/TV-streaming.

Én løsning for flere formål

I tillegg rekker datakapasiteten til samme type bruk når man er på farten – kanskje i småbedriften og kanskje på feriestedet. Hvor grensen går må brukerne selv erfare. Men, det går an å se for seg at man har mobilruter på jobben og bruker smarttelefonen sin som ruter hjemme og på hytta/seilbåten. Da kan ett mobilabonnement fra Banzai 4G erstatte fast bredbånd hjemme og på jobb – og mobilt bredbånd-abonnementet brukes på hytta eller i seilbåten.

Tabellen viser en sammenstilling med abonnement fra Banzai og abonnementer fra Telenor som må til for å matche Banzai. Sammenligningen er relevant for titusenvis av brukere. Det finnes selvsagt et utall av varianter, men de aller fleste vil komme vesentlig rimeligere ut med ett abonnement for alle behov.

Telenor Banzai
10 GB 100 GB
Mobil abonnement 599 599
Mobilt Bredbånd (30 GB) 499
Ekstra Data SIM 49 30
Fast Bredbånd 299
Etablering 299
Modem 990
Sum per mnd 1 446 629
Sum engangsavgifter 1 289
Total kostnad 1 år 18 641 7 548

Begreper

banzai-2Fast bredbånd – inn via kobberledninger fra Telenor eller fiber/kabel fra kabel/bredbåndsselskap

Mobilt bredbånd – abonnement som kun er for datatrafikk

Mobilabonnement – abonnement som både er for mobil tale/sms/mms og datatrafikk.

Ekstra SIM – med ekstra SIM til mobilabonnement får brukeren både mobilabonnement og mobilt bredbånd-løsning som trekker på samme datakvote

Ruter – tar i mot og sender data ut på Internett via kobber/kabel/fiber eller mobilnettet. Gir tilgang på Internett hjemme, jobb og andre steder (Wi-Fi eller med ethernetkabler)

Smarttelefon som ruter – mange smarttelefoner kan fungere som ruter og etablere Wi-Fi-sone.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB