Nytt designet på norske pass – klassisk


Trond Eilertsen
Publisert 21. august 2015, kl. 11:24

Det nye designet på norske pass som står på trappene kan allerede vise seg å bli klassisk. Vinnerutkastet er både et moderne og dristig forslag som allerede har fått mye skryt for å ha klart å fange opp den nasjonale identiten

I følge utenlandske reaksjoner gis det uttrykk for at dersom et pass er et symbol på nasjonal identitet, da har Norge bekreftet sitt ry som et land med en enkel, minimalistisk skjønnhet. Vinnerne av den utlyste konkurransen om nytt design ble vunnet av det Oslo-baserte designerstudioet Neue.

Vinnerutkastet risser opp forenklede og vakre illustrasjoner fra norske naturlandskaper i fine linjer og pastellfarger. Omslaget viser en modernisert versjon av den norske løve trykt i gull og usedvanlige dristige farger; enten hvitt, turkis eller rødt for henholdsvis immigranter, diplomatpass og standard pass.

Når passet legges under ultrafiolett lys, skifter landskapene på de ulike sidene seg slik at de viser nordlys på nattehimmelen, det er et magisk trekk som gjør det allerede slående dokumentet enda mer sofistikert.

“Alle nordmenn er nært knyttet til naturen, det er et sterkt trekk ved vår historie og definerer Norge som land”, sier Gørill Kvamme i Neue. Hun sier at løsningen bak det minimale konseptet kom etter at de hadde forsøkt å finne ”essensen av noe”.

”Designet representerer et bredt utsnitt av natur og landskaper som du finner i Norge. Derfor er det relevant for alle, enten du alltid har levd her, eller nettopp har fått statsborgerskap”.

Nettopp den brede appellen som det nye designet gir uttrykk for, vakte begeistring hos juryen. ”Det illustrerer både norsk identitet og samtidig blir sett på et dokument med høy verdi”, er en del av deres vurdering. ”Designet er både attraktivt og stilig, fargene er subtile, og det er spennende med abstraksjonen av landskapene. Estetisk har landskapsmotivene fått et klart uttrykk. Juryen verdsetter enkelheten og den totale løsningen”.

Sammen med Politidirektoratet vil Neue samarbeide tett for å finne balansen mellom design og de strenge sikkerhetskravene som stilles. Dette er enda ikke ferdig utredet. Det er foreløpig ikke satt noen frist for når det nye passet blir lansert, men det er forventet at det vil skje i løpet av et par år.

Det nye designet på norske pass kommer så å si samtidig med at Norges Bank har utropt vinnerne av nytt design på norske pengesedler. Snøhetta og The Metric System gikk seirende ut av denne konkurransen. Snøhettas utkast vil bli baksiden på sedlene. Deres vinnerutkast har et abstrakt og geometrisk uttrykk, mens forsiden får et mer tradisjonelt, men allikevel modernisert uttrykk.

Norges nye pass viser i hvilken grad progressivt design er knyttet opp mot norsk væremåte og livsstil. Som Kvamme sier: ”Design har en naturlig rolle når det handler om å uttrykke hva et land eller en kultur står for”.

Tech024 Tech023 Tech022 Tech021

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: