TeliaSonera og Ericsson utforsker 5G


Trond Eilertsen
Publisert 22. januar 2016, kl. 09:54

TeliaSonera og Ericsson utforsker 5G.

  • Ericsson og TeliaSonera skal utvikle og teste utvalgte 5G-bruksområder og -tjenester basert på TeliaSoneras nettverk og Ericssons 5G-teknologi
  • TeliaSonera-kunder i Stockholm og Tallinn skal få oppleve 5G-tjenester allerede i 2018
  • Samarbeidet tuftes på selskapenes styrker innen innovasjon og teknologi, og forståelse for hvordan IKT, digitalisering og oppkobling påvirker samfunn, næringsliv og forbrukere

TeliaSonera og Ericsson skal samarbeide om å utvikle 5G-bruksområder og tjeneste-scenarier for blant kommunikasjons-  og IoT-tjenester. Ved å kombinere TeliaSoneras nettverk med Ericssons teknologi har samarbeidet som mål å tilby 5G-tjenester til kunder allerede i 2018.

– Vår ambisjon er å være i forkant til enhver tid og tilby våre kunder og samfunnet i sin helhet alle de muligheter teknologien bringer. Stockholm og Tallinn er to av de mest oppkoblede byene i verden, og nå skal vi ta dem til neste nivå. 5G vil skape helt nye innovasjoner, økosystemer og gode tjenester for våre kunder. 5G vil også ta tingenes internett til et nytt nivå. Jeg kan knapt vente med å se hvordan Stockholm og Tallinn vil omfavne 5G, sier Johan Dennelind,  i TeliaSonera.

– Stadig flere bransjer utnytter verdien av digitalisering og konnektivitet. 5G vil forsterke dette ettersom det er konstruert for å være det industrielle internett. Det vil ikke bare være bygget for forbrukere, men også for digitalisering av bransjer og tingenes internett. Sammen med TeliaSonera lanserte vi det første kommersielle 4G-nettet i 2009, og vi vil være i forkant av 5G også, sier Hans Vestberg, hos Ericsson.

Potensielle 5G-applikasjoner kan inkludere e-helse med sanntidsovervåking av pasienter og fjernbehandling, oppkoblede kjøretøy som kommuniserer og deler kritisk informasjon (advarsler, støtte for selvkjørende biler etc.) og bedre nettverksytelse i form av kapasitet, dekning og strømforbruk.

Sverige har lenge vært en IKT-pioner, og Ericsson og TeliaSonera lanserte verdens første 4G-nett i Sverige i 2009. Estland har sett den økonomiske betydningen av et digitalt samfunn og er et av verdens mest avanserte e-samfunn.

Ifølge siste utgave av Ericsson Mobility Report (PDF) (november 2015) vil det være 150 millioner 5G-abonnementer ved utgangen av 2021.

5g

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB