ReWalk Personal System er ikke science fiction


Trond Eilertsen
Publisert 8. juli 2016, kl. 12:12

Selv om det ser ut som om ReWalk Personal System-teknologien er hentet fra en science fiction-roman, er det en reell og virkelig ny verden som åpner seg for paraplegikere og andre som er blitt lamme. Ved hjelp av denne revolusjonerende robot-teknologien kan mange begynne å bevege seg igjen på egen hånd uten støtte eller hjelp fra andre.

Flere av produsentene på CES-messen hevder at deres teknologi er i stand til å forandre mennerskers liv. Men få gjør det så bokstavelig som ReWalk Robotics. Rewalk Robotick er verdens første FDA-approberte robot exoskeleton (ytre skjelett i motsetning til endoskeleton som er indre skjelett). Teknologien har potensial til å endre millioner av menneskers liv ved at mennesker som er blitt utsatt for ulykker eller sykdommer som gjør at de er blitt lamme fra livet og ned, igjen får muligheten for å gå selv igjen.

Det var en sterk opplevelse å se demonstrasjonen av ReWalk under messen. Gene Laureano, en krigsveteran som ble lammet fra navlen og ned etter en alvorlig ryggskade i 2001, kan nå gå rundt på egen hånd og bevege seg forholdsvis enkelt uten hjelp. Han er en av de 120 brukerne som så langt benytter seg av sine ReWalk robotlegger siden 2013.

ReWalk Personal System består av tre hovedkomponenter. Først finner du det ytre skjelettet som er et motorisert støttesystem som er forbundet med brukerens egne ben; den andre komponenten er en kommunikasjonsenhet som lar brukeren kontrollere de ulike modusene som skjelettet tillater; og det tredje er batteripakken som bæres på ryggen som en ryggsekk. Robotskjelettet har fire nivåer med hensyn til mulighetene for bevegelse – sitte, stå og gå i tillegg til en funksjon for å kunne komme seg opp en trapp – alt kan kontrolleres ved hjelp av kommunikasjonsenheten.
Når roboten er i gåmodus, aktiveres det første skrittet fremover ved at brukeren lener seg litt forover. En sensor oppdager denne bevegelsen og starter med å løfte benet til brukeren. Ettersom han eller hun beveger kroppen frem eller tilbake, får sensoren robotleggene til å ta steg som imiterer den naturlige gårytmen.

Brukeren hjelper selv til ved hjelp av krykker som gjør det lettere å holde balansen (for å kunne være på den sikre siden i tillegg til å gi økt trygghet). Under messen fikk vi se hvordan en paraplegiker kan få hjelp av ReWalk Robotics, men også andre pasientgrupper som lider av degenererende lidelser som multiple sklerose og amyotrofisk lateralsklerose (ALS), kan få en vesentlig bedre livskvalitet ved hjelp av ReWalk Personal System.

ReWalk Personal System er blitt godkjent av helsemyndighetene fordi det imiterer et menneskes naturlige benbevegelser i stedet for bare å løfte hvert ben og så sette det ene benet foran det andre. Når du ser Laureano gå med sine ReWalk-ben, ser det ut som om han går, ikke bare beveger seg fremover som en tinnsoldat. Imitasjonen av et menneskes naturlige bevegelse når det går er helt avgjørende, fordi det ellers ville kunne gjøre skade på og slite på brukerens ledd.

Til forskjell fra smarte lyspærer og støydempende hodetelefoner, kan ReWalk forandre menneskers liv på en bokstavelig måte. Å få muligheten til å gå og bevege seg på egen hånd gjør ikke bare noe med paraplegikeres og andre pasienters psyke, men forbedrer deres fysiske helse gjennom å styrke benstrukturen, forbedre den kardiorespiratoriske funksjonen og redusere smerter. ReWalk koster rundt 70 000 amerikanske dollar, litt i overkant av 530 000 norske kroner. Noen forsikringsselskaper (USA) dekker kostnadene.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB