Slik virker et moderne urverk


Trond Eilertsen
Publisert 16. august 2016, kl. 11:22

Det er få som trekker opp en klokke manuelt lenger. Har du en Rolex eller et annet kjent merke som Philippe Patek, behøver du ikke å tenke på å trekke den opp. I motsetning til om du har en manuell klokke. En selvopptrekkende klokke benytter seg av den naturlige bevegelsen du gjør med armen.

Mekaniske og moderne klokker

En manuell klokke er avhengig av at en fjær trekkes opp med jevne mellomrom. Fjæra blir mer og mer slapp etter hvert som klokka går. Til slutt er den oppsamlede energien brukt opp. Klokka stanser og du må trekke den opp igjen manuelt. Et moderne urverk er utstyrt med en automatisk opptrekkermekanisme. Armens naturlige bevegelser overføres til en rotor og spenner fjæra. Avhengig av den tekniske løsningen produsenten har benyttet, trekkes klokka opp når du beveger armen enten i den ene eller andre retningen. Mer avanserte klokker tillater at de trekkes opp uavhengig av i hvilken retning du svinger armen.

Elektroniske moderne urverk

urverkDe fleste selvopptrekkende klokker holder på energien over et par dager. Da må den igjen komme i bevegelse for å trekkes opp. Om du ikke bruker klokken til vanlig og du har den liggende i en skuff for eksempel, er det ofte mulig å trekke den opp manuelt. Dette kan i tillegg være praktisk dersom bevegelsen av armen ikke er tilstrekkelig for å trekke opp klokken.

Så lenge klokken er i bevegelse, vil selvopptrekkermekanismen fortsette å virke. Dette kan føre til ”overspenning” og slite ut fjæra. En clutch motvirker dette slik at klokka ikke begynner å gå for fort, eller slites ut.

Dagens klokker

De fleste klokkene som produseres i dag er elektroniske. En rotor driver en elektrisk generator. Generatoren lader et oppladbart batteri som overfører kraft til kvartsen. Et kvartsur er svært presist. Du trenger heller ikke skifte batteri. En av de mest kjente – og ettertraktede – klokkene på markedet er Rolex Oyster Perpetual. Da den ble introdusert kunne opptrekkermekanismen rotere 360 grader i stedet for 300 grader som hadde vært mest vanlig. I tillegg kunne Rolex skilte med at klokken kunne gå hele 35 timer.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB