Flåmsbana minutt for minutt – hvordan ble det gjort?


Trond Eilertsen
Publisert 4. april 2017, kl. 20:00

Alle som er bittelitt nerdete av seg digger minutt-for-minutt konseptene, som det stadig blir flere av. Sist ut er Flåmsbana minutt for minutt. Her blir vi tatt med på en fantastisk togreise fra Myrdal Stasjon til Flåm Stasjon.

Men hvordan lages en slik film egentlig, og hva slags utstyr trenger man? Fotograf Ian Watkins forteller om dette:

Togreisen som er filmet i 360° gir ikke bare et innsyn i lokføreren perspektiv av strekingen. Ved å benytte seg av en 360°-video kan man nå se hele togreisen fra alle posisjoner – noe som ikke har vært mulig tidligere. Dette er spennende da publikum kan få innsyn i deler av strekningen man ikke hadde tilgang til tidligere, slik som de ikoniske tunellene. Ved å benytte seg av virtual reality får man med andre ord mange nye muligheter man ikke har tilgang til med «vanlig» film. For eksempel får man innsyn i ingeniørarbeidet som har blitt utført langs Flåmsbana.

Det er utvilsomt mange utfordringer i forbindelse med å filme dette på vanlig måte. Ved å filme strekningen i 360° står man ovenfor en enda mer utfordrende oppgave, og særlig da dette opptaket var mye lengre enn hva som er standard for 360°-filmer. Ett kontinuerlig opptak av denne typen er ikke bare en utfordring i seg selv, men det representerer også den første formen for opptak som er gjort av denne typen.

Det er en av det ytterst få 360°-opptakene gjort fra et tog og utvilsomt en av de lengste 360°-opptakene som noen sinne er laget. Det gir publikum en opplevelse av å reise hele strekningen og oppleve det unike landskapet som representeres langs Flåmsbana.

Kamera
For å filme Flåmsbanen i 360 grader ble seks kameraer montert på en rigg. Opptakene fra de seks forskjellige kameraene ble klippet sammen og vist som én film da den var ferdigstilt. Det ble benyttet tre kameraer av typen Entanyia og tre kameraer av typen 3 GoPro 4 Blacks med 220 fisheye-linse. Disse ble montert i en og samme kamerarigg.

Rigg
Selve kamerariggen var typen Freedom 360 Explorer hvor de seks kameraene ble montert fast. Kamerariggen var 1-2 meter lang hvor de seks kameraene ble montert i en 15cm x 15cm kube på enden.

Severdigheter
Nedenfor er noen av de mest spennende stedene man vil se langs togreisen, og alle er markert i filmen, slik at man enkelt kan klikke seg dit man vil:

1. Myrdal Stasjon – Denne lille stasjonen kan man kun ta seg til ved hjelp av sykkel og gange. Den er også siste stopp Rallarveien – en av de flotteste og mest kjente sykkelstrekningene i Norge.
2. Hardangervidda – Norges største nasjonalpark. Den strekker seg over imponerende 8000 km² fra Finsedalen ved Bergensbanen i nord til Røldal i Odda kommune i sør. Etter nasjonalparkene på Svalbard er Hardangervidda den største nasjonalparken i Skandinavia.
3. Kjosfossen – En spektakulær 225m høye fossen er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner.
4. Rjoandefossen – En stupfoss som er fordelt over to fall på 300 meter. Dette er en av flere flotte fosser man passerer langs Flåmsbana.
5. Flåm Kirke– Trekirken er bygget i 1667.
6. Flåm Stasjon – Turens endestasjon befinner seg i enden av Aurlandsfjorden.

 

 

Virtuelle Flåm by Expedia.no

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB