Digital politistat: 5 teknologier som overvåker (alle kinesere)


Trond Eilertsen
Publisert 26. oktober 2017, kl. 22:46

Fra bysykler til bankutskrifter. Kina holder på å utvikle den perfekte politistaten som spionerer på alt mot borgerne sine.

Det kinesiske samfunnet blir mer digitalisert – mobilbetalinger, kontokort, QR koder, sosiale medier og så videre. Men de kinesiske myndighetene bruker også den samme digitaliseringen til å overvåke borgerne og holde greie på hva de foretar seg. Her er fem metoder som myndighetene bruker til å overvåke kinesere i det daglige.

Les også (ekstern lenke): Knesiske soldater nektes å gå med smartklokke

Ansiktsgjenkjenning

Allerede i dag kan du bruke ansiktsgjenkjenning utallige steder i Kina. På smarttelefonen din, i supermarkedet, på fast food restauranten og i banken kan du nå få ansiktet din skannet og bekrefte at du er den du er, ved å vise ansiktet ditt til et kamera.

En datamaskin lager så en analyse av ansiktet ditt og bestemmer om det matcher den identiteten du gir ut deg for å være. Systemet minner om det som Apple vil innføre i den nye Iphone X, at du kan låse opp telefonen ved bare å se på den.

Men systemet betyr også at de kinesiske myndighetene har adgang til data om mange borgeres ansikter. Kina er et av verdens mest overvåkte samfunn, og med ca. 176 millioner overvåkingskameraer i Kina, kan man plutselig automatisk identifisere alle , som overvåkingskameraene kan se.

App som måler bevegelsen din

Hvis du av en eller annen grunn ikke kan ses av et ansiktsgjenkjennende overvåkingskamera så har den kinesiske staten andre måter å finne deg på. I Xinjiang som er en provins i det vestlige Kina, har lokalregjeringen bestemt at alle biler skal utstyres med en GPS-sender . Hvis man nekter, så mister man muligheten for å fylle bensin på bilen sin.

I de store millionbyene er delesykkel-apper blitt mer og mer populære. De to største konkurrentene har nå hver en anslått markedsverdi på over en millard dollar og flere store investeringer fra store kinesiske techvirksomheter er ventet. Årsaken er enkel. Data som forteller hvor du sykler er verdifulle for firmaene. Og for den kinesiske regjeringen, som også kan bruke de samme dataene.

Økonomien din

Kina er langt framme med mobilbetaling, og betalingsløsningene er ikke drevet av de statlige bankene. Det er derimot de store internettgigantene Tencent og Alibaba som leder an. Og disse gir data om brukerne videre til staten.

Men det er ikke bare det kinesiske styret som snuser rundt i innbygernes økonomi. Også firmaene som tilbyr betalingstjenestene gjør det. Ut fra brukernes atferd på sosiale medier og annen data, kan de f.eks. bestemme, hvor mange penger hver enkelt kan få lov å låne .

Hvem du snakker med

Apropose betalingstjenester så er de fleste integrert i appen Wechat som kan beskrives som en Schweizerknivsapp. Den kan alt. Og litt til. Opprinnelig startet den som en beskjedtjeneste som Facebooks Messenger eller Whatsapp som begge har kopiert mange av Wechats funksjoner.

I dag er Wechat vokst i alle retninger , og har nå innebygget karttjeneste, videokonferanse, betalingstjeneste, taxibestilling og en hel rekke andre muligheter utover det å være et verktøy til å snakke og skrive med  venner, firmaer grupper du er med i.

Men som alltid kan både virksomheten bak (Tencent) og den kinesiske regjeringen holde øye med hva du bruker appen til. Og det betyr ganske mye at man har over 700 millioner brukere.

Telefonen din

Generelt er de kinesiske myndighetene meget interesserte i innbyggernes bruk av smarttelefoner. Det anslås å være omkring 700 millioner smarttelefoner i Kina og at stort sett alle de  1,3 milliarder innbyggerne  eier en mobiltelefon – enten den er smart eller ikke.

Overvåkingen kan enten være passiv, som med WeChat-eksemplet ovenfor, eller det kan skje mer åpenlyst, som da provinsregjeringen i det Xinjiang for få måneder siden forlangte at alle innbyggere installerte en total-overvågningsapp i smarttelefonene deres. Appen registrerer alt du foretar deg med telefonen din og sender det til en regjeringsserver.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB