Derfor bør du aldri lade mobilen om natten


Trond Eilertsen
Publisert 22. februar 2018, kl. 09:31

I mai la Oslo brann- og redningsetat ut et Facebook-innlegg med budskapet: «Vær våken og tilstede når du lader din mobil eller nettbrett!»

Bakgrunnen var nok en tilbakemelding om at det plutselig begynte å brenne i en uoriginal iPad-lader.

Meldingen føyer seg inn i en lang rekke advarsler fra både redningsetater og forsikringsbransjen etter at det har oppstått flere liknende tilfeller.

– Trolig mørketall

Ifølge Torbjørn Hoffstad, avdelingsdirektør for elsikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, har nordmenn meldt inn over 30 branner i mobilladere de siste årene, skriver NRK.

– Det er svært få branner sett i det store bildet, men 30 branner er uansett 30 for mye, sier Hofstad til rikskringkasteren.

Administrerende direktør i Brannvernforeningen, Dagfinn Kalheim, sier til dinside.no at det trolig også er mørketall på denne statistikken, ettersom mange oppdager varmeutviklingen tidlig, og klarer å avverge det.

Vær obs på uoriginale ladere

Sju av ti av oss lader mobilen om natta, ifølge en undersøkelse utført i 2016 av TNS Gallup på vegne av IF skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk brannvernforening.

Og selv om faren for at det skal ta fyr er relativt liten, er konsekvensene av å ligge og sove mens man lader store – spesielt på grunn av plastikken i laderen som avgir giftige gasser når den smelter, noe som kan gjøre at man ikke våkner av brannen i det hele tatt.

Uoriginale ladere skal man være ekstra obs på, men også originale ladere kan ha defekter som fører til økt brannfare. I 2014 tilbakekalte Apple en type mobilladere som kunne bli overopphetet.

Om du likevel må lade mobilen om natten er det viktig å sørge for at telefonen ikke ligger tildekket, og at du bruker en original lader som er mye sikrere enn mange av de man kan få kjøpt til en billig penge på nettet. En svensk test, fant i sommer at én av fire uoriginale ladere er direkte farlige å bruke.

Sliter på batteriet

Det er ikke bare brannfare som gir deg grunn til å la være å lade om natten. Moderne mobiler inneholder funksjonalitet som gjør at de slutter å ta i mot strøm når batteriet når 100 prosent. Dette er i utgangspunktet gode nyheter ettersom det reduserer faren for at mobilen overopphetes.

Men, dersom mobilen blir stående i laderen etter at den har nådd 100 prosent, vil laderen likevel tilføre strøm hver gang den oppdager at batteriet mister full ladning.

Ettersom nye mobiler gjerne bare bruker et par timer på å lade seg opp, betyr dette at laderen din i løpet av natten ender opp med å sende små mengder strøm til telefonen din med jevne mellomrom, forklarer Edo Campos ved batteriprodusenten Anker til time.com.

Dette kan øke temperaturen i telefonen din og forkorte batteriets levetid.

Foto: Kihopczmaluoch – CC BY-SA 4.0, via Commons

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB