Ikke gjør alt selv


Trond Eilertsen
Publisert 4. april 2018, kl. 20:10

Otto «Sinnasnekker’n» Robsahm har vært i nok av kaotiske oppussingshjem til å erfare hva et halvt oppusset hjem gjør med folk.

– Enkelte folk ser lett på det med å pusse opp. Men det tar mer tid enn man tror. Begynner du å rive uten å ha en plan først, uten å vite gangen i det, og uten å ha økonomien til å fullføre, ender det med at du skyter deg selv i foten, sier Sinnasnekker´n Otto Robsahm.

Han råder oppussingsklare folk til å tenke gjennom planen før de gyver løs på vegger og interiør. Han har vært i nok av kaotiske oppussingshjem til å erfare hva et halvt oppusset hjem gjør med folk. Han har fungert både som ekteskapsterapeut og fredsmegler for åpent kamera i TV Norges populære serie ”Sinnasnekker´n”.

Selv er han langt fra sinna.
Med en stor dose optimisme og et misunnelsesverdig pågangsmot, trer han inn som en reddende engel i noen utvalgte oppussingshjem med et dyktig håndverkerteam bak seg.

Ikke gjør alt selv
– Folk har for stor tro på seg selv. Man må ha litt bakkekontakt. Å ikke bruke fagfolk, kan fort bli dyrt. Dessuten er det ulovlig å gjøre alt selv. Blir det vannlekkasje, får du ingenting igjen på forsikringen dersom det ikke er utført fagmessig, sier Robsahm.

Men for all del, Sinnasnekker´n vil gjerne at vi skal fortsette å pusse opp både bad, stue, soverom og kjøkken. Bare vi har sjekket når håndverkerne kan komme.

– Det er ikke noe gøy å være uten bad i et halvt år. Det første du må gjøre, er å høre når rørleggeren kan begynne arbeidet. Du bør ikke starte på noe før det er på plass. Så ha planen klar før du river. Og ikke riv mer enn du trenger.

Bruk fagfolk
Når Sinnasnekker´n kommer inn på badet som skal pusses opp, river han som regel alt ned til reisverket. Gammel betong er ofte ikke godt nok for nye krav. Og husk at membran må bli lagt av fagfolk. Hvis ikke gjelder ikke garantien.

Bytt ut dusjen og møbelet
Du kan pusse opp badet dyrt eller billig. Avhengig av hvor mye som skal gjøres, kommer det sjelden på under 50.000-60.000 kroner. Totalrenovering av et helt bad på ca 8-10 m2 med høy standard, vil komme på rundt. 300.000 kroner.

– Men er det et lite bad, og gulvet er greit, kan det være nok å bare bytte dusj, møbel og toalett, i tillegg til å sette opp våtromstapet som vil gjøre badet mye freshere, sier Robsahm.

Bli enig
De fleste par er ikke enige i hvordan de vil pusse opp badet. Noen snakker ikke sammen i det hele tatt. Andre tror det er en enkel sak å pusse opp.

– Det ender ofte opp i kræsj. Ting tar tid. Og ofte er ambisjonen større enn lommeboka. Det finnes flere halvoppussede hus på grunn av skilsmisse underveis, sier Robsahm. Han mener at badet ikke er et sted man skal være altfor gjerrig. Det er der du starter og slutter dagen.

– Det er et hellig sted. Det er der mange finner motivasjon til å starte dagen, poengterer Robsahm.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB