CCleaner – rydd opp på maskinen


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 31. oktober 2009, kl. 01:37

CCleaner burde vært obligatorisk for Windows. Rydder opp og fjerner "smusk" fra maskinen. (Ill. Teknologia.no)

CCleaner burde vært obligatorisk for Windows. Rydder opp og fjerner "smusk" fra maskinen. (Ill. Teknologia.no)

Rundvask på datamaskinen

Windows-brukere kjenner nok igjen problemet med at Windows etter langt tids bruk blir både tregere og mer ustabilt. Derfor trenger PC-en vedlikehold, og med dagens godbit installert, er du på god vei. CCleaner er et lite program som rett og slett tar julevasken på Pc-en din. Det lar deg reparere registeret, slette internetthistorikk, avinstallere program, velge hvilke program som skal starte med Windows, og mye mer.

Enkelt i bruk

CCleaner har et veldig enkelt brukergrensesnitt og det er enkelt å navigere seg rundt. Det første valget du får når du starter opp CCleaner er “Renser”. Denne modusen renser harddisken din. Du kan slette midlertidige filer, historikk, cookies m.m, og rydde opp generelt i Windows. Her inngår blant annet papirkurven og “siste dokumenter”. Du kan også velge og slette unødvendige filer fra f.eks Office og andre program. Selve oppryddigen går ganske fort, vanligvis mellom 10-30 sekunder, alt etter hvor mye som skal slettes.

Reparerer registeret

CCleaner kan også reparere eventuelle feil i registeret. Dette er en kjekk funksjon som kan gjøre PCen din en del raskere, og ikke minst fikse feil. Denne funksjonen er med på å holde maskinen din i god form. Programmet anbefaler at du lager en sikkerhetskopi av registeret, noe vi også anbefaler, dersom det skulle oppstå eventuelle feil etterpå.

Slett programmer og gjør oppstarten raskere

CCleaner har også et eget verktøy for sletting av programmer. Dette er veldig likt grensesnittet som vi ser i Windows sitt eget verktøy for sletting, men mange foretrekker CCleaner til dette formålet, mest på grunn av at det avinstallerer programmer raskere og enklere, Et siste verktøy som CCleaner har er et verktøy som lar deg velge hvilke programmer som skal starte opp sammen med Windows. Alle har garantert opplevd at Windows etterhvert starter tregere og tregere. Dette er på grunn av at etter hvert som du installerer nye programmer, legger de seg i oppstarten til Windows. Derfor starter en haug med unødvendige programmer sammen med Windows, noe som øker oppstartstiden kraftig. Verktøyet her lar deg enkelt deaktivere disse programmene, slik at du skal få en raskere oppstart.

Kort sagt er CCleaner et program som optimaliserer systemet, gjør det raskere, gjør at det krasjer mindre, og sist men ikke minst: frigjør diksplass. CCleaner er gratis og du finner det her: http://www.ccleaner.com/

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB