Test: Mobilt bredbånd fra Telenor


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 10. oktober 2009, kl. 22:05

usbtelenor-1024x768

Mobilt bredbånd har vært på markedet i noen år nå, og det blir stadig mer populært å ha nettilgang i bilen, på hytta, i parken, ja hvor som helst. I denne artikkelen vil jeg ta for meg løsningen fra Telenor og se hvor godt mobilt bredbånd egentlig fungerer.

Det er mye man bør tenke på før man går til anskaffelse av mobilt bredbånd, så her får du noen gratis tips.

Hvilket abonnement skal jeg kjøpe?

Dette valget bør du tenke nøye gjennom. Hvor skal du bruke det? Hvor ofte skal det brukes? Ofte er spørsmål som dette avgørende for hvilket abonnement som blir valgt. Telenor tilbyr per dags dato tre forskjellige abonnementstyper.

  • Fri Bruk: Med dette abonnementet kan du surfe på nettet hele døgnet for en fast månedspris. Bruk av trådløs Sone er inkludert i prisen. Dette abonnementet har en fast månedspris på 499 kr.
  • Litt bruk: Betal kun for tiden du er på nett. Maks 50 kr dagen. Månedsprisen på dette abonnementet er 60 kr. Maks bruk på 5 GB i måndeden.
  • Kveld og Helg: Surf gratis fra klokken 17.00 til 07.00 på hverdager og hele helgen. Fast månedspris med usb-modem er 168 kr.

Tenk på hva som passer deg og velg ut i fra det.

Installasjon og oppsett

Mobilt bredbånd fra Telenor gjør det enkelt for deg. Det eneste som følger med i pakken er USB-modemet og et sim-kort som du får tilsendt i posten. Sim-kortet skal inn i usb-modemet. Det følger også med en usb-ledning for å koble med usb-modemet. Man setter usb-modemet inn i den ene enden av ledningen, og den andre inn i usb-porten på datamaskinen. Dermed kan man forhindre ødeleggelse av selve modemet dersom noe skulle skje.

Å komme seg på nett med mobilt bredbånd fra Telenor er latterlig enkelt. det eneste man trenger å gjøre gjøre er å plugge inn usb-modemet inn i usb-porten på pcen. Innebygd i modemet ligger de nødvendige driverne som trengs. Rett etter man har satt in modemet vil en automatisk innstallasjon begynne. Denne installasjonen krever en omstart av PC-en. Så må man taste inn PIN1-koden. Deretter er det bare å trykke “koble til”, så er man på nett. Det finner automatisk det beste nettet som gir best hastighet, og kobler til det nettverket. Hos undertegnede tok det ca 2 minutter å komme seg på nett, inklusiv omstart av pc. Dette er vedig raskt.

Hva med farten?

Nå har vi kommet til den vesentlige delen: farten. For å få en god nettopplevelse bør man helst unngå å måtte vente i flere minutter på at en side lastes. Det som er problemet med å si noe om farten, er at den varierer fra plass til plass i Norge. Dette er fordi det er forskjell på hvor god dekning det er på de forskjellige stedene. Men en ting er sikkert, du kommer deg på nett der hvor det finnes mobildekning. Telenor arbeider stadig med å utbedre dekningskartet, og bedre dekning på flere steder kommer hele tiden. De har allerede et bredt dekningskart som gir gode hastigheter over stort sett hele landet. Mange steder er det HSDPA/Turbo-3G dekning som gir deg hastigheter opp mot 1,5 mbit. Vi tok en prøvetur i bilen rundt stjørdal i Nord-Trøndelag og stort sett hele veien hadde vi HSDPA/Turbo-3G dekning. Dette ga oss gode hastigheter.

Konklusjon

Vi ser helt klart et marked i mobilt brebånd fra telenor. De leverer en god løsning som gir deg nett stort sett over alt i landet, og med gode hastigheter. I tillegg er det veldig brukervennlig og lett å bruke, og du er på nett innen kort tid. Konfigurasjonen er unnagjort på sekunder og usb-modemet er enkelt å ta med seg, hvor som helst. Det som alltid vil være negativt er at dekningen varierer, og dermed også farten. Noe som vi anser som merkelig, er at på noen steder hvor man trodde det skulle være full hastighet, var det nesten lavest av alle plasser vi prøvde. Men som sagt utbedres dekningskartet kotinuerlig.

Kort oppsummert kan vi si at det som er viktig er at du velger det riktige abonnementet som passer deg, og at du er sikker på at du har dekning.

Dekingskartet over Norge finner du her:

http://telenor.no/privat/mobil/dekning/dekningskart/

Les mer om mobilt bredbånd fra Telenor her:

http://telenor.no/privat/internett/abonnement/mobiltbredband/

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB