Dear John


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 13. februar 2011, kl. 22:51

Det er spring break, og John er hjemme på permisjon fra militæret. Han har få venner på hjemstedet, og faren er ikke særlig snakkesalig. Derfor bruker han tiden på stranden og på surfebrettet.

En dag står på bryggen. En gjeng med jevnaldrende kommer gående forbi. De snakker, ler og dulter borti hverandre, noe som til slutt fører til at en veske ramler i vannet. John stuper uti og henter den. Vesken tilhører den ene jenta, og slik møtes John og Savannah.

De neste ukene tilbringer John og Savannah mesteparten av tiden sammen. Før de vet ordet av det, er Johns permisjonstid over. Han må dra tilbake i militæret. De avtaler at de skal skrive brev til hverandre, at de skal vente på hverandre. Etter et rørende farvel er de på vei til hvert sitt sted.

De skriver mange brev, og disse er med på å holde motet oppe hos begge to. De er fast bestemt på å opprettholde forholdet tross lange avstander.

Ett etterlengtet brev fra Savannah forandrer alt for John. Da han igjen hjem, får han en hel masse ting å ordne opp i. Han vet ikke lenger hvor han står i forhold til Savannah, og siden militæret har vært hans liv i mange år, er han ikke sikker på hva han skal gjøre.

Dear John er en rørende og vakker fortelling om to unge voksne som møtes, utvikler et forhold og blir splittet av avstand og tid. Kan man klare å holde sammen bare ved hjelp av brevveksling? Vil man ikke bli påvirket av ting som skjer hjemme? Vi følger hovedsakelig Savannah og Johns
historier, men vi får også et godt innblikk i Johns fars liv. Det er spennende, men også vanskelig å se hvor skjør faren er, og hans kjærlighet til
myntsamlingen kan få hver og en til å smile. Richard Jenkins er strålende i rollen som Mr. Tyree, og han spiller med en veldig overbevisning.

Dear John får deg både til å gråte og le, noe som viser at dette er en film som setter sine spor. Det er likevel noe negativt å trekke frem. Det kan være vanskelig å følge med på hvor raskt tiden går. Det har antagelig gått mange år fra den første til den andre hjemreisen, men den eneste måten du ser det på, er hvordan Savannah kler seg. Dette er en detalj det kan være vanskelig å få med seg. Filmskaperne har ikke klart å få en fin flyt i overgangene mellom årene, noe som trekker ned.

 


INFO OM FILMEN:

Originaltittel: Dear John
Regissør: Lasse Hallström
Produksjonsår: 2010
Lengde: 108 min
Sjanger: Drama, Romance
Skuespillere: Amanda Seyfried, Channing Tatum, Richard Jenkins, Henry Thomas, D.J. Cotrona.
Tagline: «Love can transform us in ways we never could have imagined.”

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB