The Adjustment Bureau


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 15. mars 2011, kl. 23:42

David Norris er nær ved å sikre seg en plass i senatet. Han vil bli den yngste av sitt slag om det skjer, og leder stort før avstemmingen. Så begynner ting å gå galt. Pinlige bilder av han trykkes i avisene, og ledelsen til rivalen minsker. På valgdagen innser han tapet, og går på herretoalettet for å formulere talen han må holde etter valgets slutt.

Inne på herretoalettet dukker det opp en kvinne. Hun er malplassert, men de ler det bort og får raskt god kontakt. Kvinnen forsvinner like raskt som hun dukket opp; hun har to vakter etter seg etter at hun krasjet et bryllup i etasjen over.

David klarer ikke å få kvinnen ut av tankene, og en dag møter han henne på bussen. Han får vite navnet hennes, Elise, før han må sette kursen for kontoret. Det er hans første dag på ny jobb.

Han merker det ikke selv, men i det han entrer bygningen og etasjen han skal i, er det noe som ikke stemmer. Likevel går han stødig mot kontoret han, og merker ikke at noe er galt før han går inn gjennom dørene. Der befinner det seg en gjeng menn som ikke skal være der.

David får innsikt i en verden vi ikke kjenner til. Ikke er det meningen at vi skal det heller. At han finner ut av den, skylder en engels svikt tidligere den dagen. Alt har en plan, og nå er David langt utenfor den planlagte stien. Det var ikke meningen at han skulle møte Elise igjen. Det var ikke meningen at han skulle rekke å få følelser for henne.

De ukjente mennene gjør alt for å holde David unna Elise, men fånyttes. Han har bestemt seg for å forandre planen, sette kjepper i hjulene for skjebnen. Han tror på den frie vilje, noe han har fått påpekt at ikke finnes. Vil kjærligheten overvinne planen for David og Elises liv?

Det er vanskelig å skrive om The Adjustment Bureau uten å røpe for mye. Grunnen er at det er en godt sammenflettet historie der alle små tråder flettes sammen til en stor. Likevel er det noe som mangler. Jeg får ingen reaksjon på det som skjer på skjermen. Ingen frysninger, ikke noe hjerte i halsen, ingen «åååh, hvordan kommer dette til å gå?» The Adjustment Bureau er karakterisert som en sci-fi, noe som er helt bak mål. Actionfilm ville jeg heller ha sagt, men uansett sjanger så mangler den lille dytten som skal få den helt frem til toppkarakterene. Dessuten er det mye løping i The Adjustment Bureau. I overkant mye løping.

The Adjustment Bureau er en helt grei underholdningsfilm, men den når ikke opp til topplisten for hverken sci-fi, action eller noen andre for den saks skyld. Til det er det for lite action, for mye løping, og for lite innflettet humor.

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: The Adjustment Bureau
Regissør: George Nolfi
Produksjonsår: 2011
Lengde: 1 t 46 min
Sjanger: Romance/Sci-fi/Thriller
Skuespillere: Matt Damon, Emily Blunt, Michael Kelly, Anthony Mackie, John Slattery, Terence Stamp
Tagline: «Fight for your fate»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB