Water for elephants


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 16. april 2011, kl. 18:10

I det et sirkus holder på å pakke ned for å dra videre, oppdager de at det står en gammel mann midt i veien. De tar han inn, og han begynner å fortelle en fantastisk historie om en svunnen tid.

Året er 1931, og dagen er kommet for at Jacob skal ta eksamen i veterinærmedisin. I det eksamenen skal til å begynne, får han beskjed om at foreldrene har omkommet i en bilulykke. Jacobs liv forandres drastisk: Han er både foreldreløs og hjemløs. Siden han ikke har noe som holder han igjen i den lille landsbyen, setter han kursen mot byen; han har hørt at det er enklere å få seg jobb der. Men han kommer aldri så langt, for i det et tog passerer, bestemmer han seg for å prøve seg som blindpassasjer.

Toget er et sirkustog, og snart er Jacob ansatt som veterinær ved sirkuset. Han får ansvaret for sirkusets nye hovedattraksjon, elefanten Rosie. Han får også litt for god kontakt med Marlena, kvinnen som jobber med Rosie. Det er ikke særlig lurt, Marlena er Augusts, sirkusdirektørens, kone. August er en sjalu mann med et stort temperament og få hemninger. Når sirkusbransjen går dårlig, tyr August gjerne til drastiske metoder for å holde hodet over vannet. For han gjelder det å ha penger, og at Marlena blir ved hans side. Hva han må gjøre for å få dette til, er uvesentlig.

Jacob vil beskytte både Rosie og Marlena, og begynner å planlegge en flukt. August har skjønt tegninga, og ingen slipper unna sirkuset i levende live. Hvis folk forlater sirkuset, så skjer det bokstavelig talt i full fart. Vil sirkuset overleve August strenge regler, eller vil en godrund «frøken» ordne opp?

Water for Elephants er en film som går inn under huden på sirkusbransjen anno 1931. Dyremishandling og grådighet råder, og så lenge dyr og mennesker kan stå på føttene, så opptrer de. Når de ikke lenger klarer dette, er det takk og farvel. Sirkusbransjen viser seg å være en ondskapsfull bransje, noe Jacob får erfare på den harde måten.

Water for Elephants er en naken og på mange måter rå film. Frysningene kom innen det første kvarteret, og de varte til rulleteksten begynte å rulle over skjermen. Tårene rant ved flere anledninger, og sinnet kokte innvendig da dyr ble mishandlet. Det var på så mange måter så realistisk at jeg følte at jeg så en dokumentarfilm.

Når det gjelder skuespillerne, har jeg nok aldri sett Robert Pattinson spille bedre, mens Reese Witherspoon hverken gjør det bedre eller dårligere enn før. Christoph Waltz i rollen som August, er like ekkel og snikende som han alltid er. Waltz’ tolkning av en smilende galning er virkelig verdt å få med seg.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Water for Elephants
Regissør: Francis Lawrence
Produksjonsår: 2011
Lengde: 2t 2min
Sjanger: Drama/Romance
Skuespillere: Reese Witherspoon, Robert Pattinson, Christoph Waltz, Paul Schneider, Jim Norton
Tagline: «Life is the most spectacular show on earth»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB