Kommentar: fra Windows til Mac


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 8. august 2011, kl. 17:37

Her på Teknologia har du tidligere primært kunne lese Windows-artikler. Dette fordi vi som er bak Teknologia har brukt Windows-maskiner selv. Flere har stadig spurt etter Mac-artikler og Linux-artikler. Vel, vi har ikke brukt Mac, og vi har kun i liten grad brukt Linux. For få uker siden gikk medgründer bak Teknologia, meg selv, over til Mac. Grunnene var mange, men de skal vi ikke gå nærmere inn på akkurat nå.

Jeg har vært Windows-bruker fra dag én.Over 10 år med Windows setter sine spor, og det vil uansett prege en når man skal forsøke seg på Mac. Problemet for sånne som meg og artikkelforfatteren på Dinside  Data, er at vi tar med oss vanene fra Windows og forventer at alt skal fungere likedan på det nye systemet. Vi forventer at Windows skal være med oss over i Mac-verdenen, og vi blir frustrert når vi finner ut at det ikke er slik i realiteten. Mac er ikke Windows. Mac er Mac og Windows er Windows. Det er to vidt forskjellige operativsystemer. Riktignok er ikke Mac et operativsystem; det blir riktigere om man sier OS X er OS X, Windows er Windows.

Poenget er; forskjellene er store. Dersom den første datamaskinen man bruker er en Mac er nok Mac enklere å lære enn om man kommer fra Windows. Det tar nemlig tid å venne seg til et helt nytt system, men når man begynner å komme inn i det går alt lettere. Man forstår at begge operativsystem har sine styrker og svakheter, og man skjønner at man går løs på oppgaver på ulike måter.

Min egen Mac-opplevelse har vært udelt. Jeg elsker Mac-en min. Det er rask, fin å se på og stabil. Men det har også vært en del humper i veien for min del. Hvorvidt dette skyldes oppdateringen til Lion er jeg ikke sikker på. Men altså, til poenget; en del ting har vært veldig uvant med OS X. Blant annet hvordan vinduer styres, hvordan applikasjoner installeres, hvordan applikasjoner avsluttes etc. Alle utfordringer har jeg løst, og brukeropplevelsen er nå nært sagt perfekt. De få problemene jeg har nå kan skyldes at OS X Lion har noen såkalte «bugs» enda. Dette regner jeg med fikses i en liten oppdatering fra Apple.
Lærdom: Det tar tid å lære seg et OS, enten det er Windows, Mac eller OS X. Ting løses på forskjellige måter, og man må akseptere at de ulike fremgangsmåtene er riktige på sin egen måte.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB