FILM: A Dangerous Method


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 30. november 2011, kl. 19:57

Carl Jung er en psykiater som lenge har sett opp til Sigmund Freuds behandlingsmetoder. Nå har han lest at Freud holder på å utvikle en ny, radikal metode, men at han fremdeles ikke tør å ta den i bruk på sine pasienter. Dette tør derimot Carl, og hans første forsøksperson er Sabina.

Det er en vakker dag den dagen Sabina Spielrein blir innlagt på psykiatrisk klinikk. Ingen vet hva som feiler henne, men hun lider av anfall hvor hun er utagerende og har problemer med å ordlegge seg. Sabina fanger Carls oppmerksomhet, og han begynner en intens samtalebehandling med henne.

Carl får endelig møte sitt store idol: Sigmund Freud. Han tar med seg sin kone, Emma, på besøk til Freuds familie, noe som blir starten på et nært samarbeid og vennskap hvor Carl etter hvert ser på Freud som sin mentor.

Sabina og Carl fortsetter samtalene sine, men Sabina vil ha noe mer. Den unge kvinnens lidelse bunner ut i seksuelle tanker, og det er nå Carls jobb å stå i mot Sabinas tilnærmelser ved å fokusere på sin gravide kone hjemme. Samtidig skal han hjelpe denne Sabina til å bli frisk. Men når alle rundt deg snakker om sex, hvor enkelt er det å la være å sette snakk ut i aksjon?

Keira Knightley har sjeldent gjort en bedre jobb enn i A Dangerous Method. Selv om hennes karakter blir en smule anstrengt, er hun meget troverdig som psykisk syk ung frøken. Legg spesielt merke til hennes ansiktsbruk og kroppsspråk i begynnelsen av filmen.

A Dangerous Method er en biografi som omhandler utviklingen av psykoanalysen og konflikten mellom analysens foregangsmenn. Dette kan føre til at det blir litt for mye (fag)snakk i filmen, og den blir raskt litt flat. For seere som er ute etter å underholdes, vil kanskje denne filmen bli i kjedeligste laget.

I A Dangerous Method går tiden ekstremt raskt. Derfor er det viktig å følge med på teksten som sier hvor lang tid det er gått. Hvis ikke kan man lett ramle ned av historielinjen.

Kostymene og kulissene i filmen er vakre og tidsriktige, og det er jevnt over gode skuespillere samlet på ett sted. Det finnes også enkelte fetishscener som ikke kunne vært mer realistiske.

Det er mange små, positive ting med denne filmen, men likevel så sitter jeg ikke igjen med noen form for følelser idet den er ferdig. En god film skal på en eller annen måte kunne gi sin seer en positiv eller negativ følelse etter at han eller hun har sett den. Har den ikke klart det, så er det nok heller ingen god film. Det som løfter denne filmen, er Knightleys skuespillerprestasjoner; hun er det verdt å få med seg.

 

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: A Dangerous Method
Regissør: David Cronenberg
Produksjonsår: 2011   Premiere: 2. desember 2011
Lengde: 1 t 39 min
Sjanger: Biography/drama
Skuespillere: Keira Knightley, Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Vincent Cassel, Sarah Godon

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB