FILM: Contagion


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 8. november 2011, kl. 21:39

Beth Emhoff har nettopp kommet hjem fra en firmatur i Hong Kong. Snart begynner hun å føle seg dårlig, og i løpet av noen dager blir hun bare verre og verre. Én morgen klarer hun ikke lenger å holde i kaffekoppen, og plutselig ramler hun i gulvet. Før ektemannen Mitch rekker å reagere, har Beth dødd i armene hans.

Rundt om i verden får flere og flere mennesker de samme symptomene som Beth, for så å falle døde om. Statshodene prøver å dysse ned saken, men en oppvakt journalist har fått med seg at ikke alt er slik det burde være. Adam Krumwiede driver en blogg som raskt får flere millioner lesere etter hans innlegg om viruset som sprer seg verden over.

Det er flere doktorer som jobber med å kartlegge viruset og dets spredning. Blant dem er Dr. Leonora Orantes og Dr. Erin Mears. På hver sin kant av verden jobber de mot klokken for å spore Beths reiserute i Hong Kong og med å kartlegge og undersøke infiserte mennesker. Samtidig sprer Krumwiede informasjon om Forsythia, en slags homeopatmedisin han mener har kurert han. Mange tror på Krumwiede, og begynner jakten på en flaske Forsythia. Opptøyene begynner når folk skjønner at lageret er tomt, både for den vidunderlige medisinen og for mat.

Dødstallet er oppe i flere millioner mennesker, og viruset fortsetter å ta livet av folk. Panikken brer seg; uansett hvor forsiktig man er, kan man én dag våkne, hostende og med feber. Og man vet at MEV-1-viruset har funnet deg.

Dette er ikke den første virusfilmen på markedet, men den er annerledes enn sine forgjengere. Den har en dybde som gjør historien mer virkelig for seerne, i motsetning til filmer med virus som skaper menneskespisende zombier. I Contagion møter man vanlige mennesker som blir syke og dør. Ingen stygg sminke, ingen skumle scener. Enkelt og greit en film som viser hvor forsvarsløse vi blir når et lite virus bestemmer seg for å angripe oss; hvor desperate og egoistiske vi blir når samfunnet kollapser. Her er det viktigst å passe på seg selv og familien, så får alle andre komme i andre rekke.

Contagion er på mange måte er urovekkende film. Måten den er filmet på, tappet for spesialeffekter, gjør den til en dokumentarlignende film. Dette kan ofte skremme mer enn blod og gørr. Man kan sette seg inn i hvordan karakterene reagerer når de finner ut at de er syke, når de mister noen de er glad i, og når alt som betyr noe er å overleve. MEV-1-viruset viser seg å være en blanding av to dyr, altså et dyrevirus. Dette er det samme som svine- og fugleinfluensaen. Derfor blir Contagion så virkelighetsnær. Det som skjer kan skje oss når vi minst venter det.

Contagion kan bli en smule langdryg til tider. Det blir brukt for mye tid på laboratorier, og for lite tid på mennesker. Hadde filmen konsentrert seg mer på enkeltmenneskenes følelser, hadde nok seerne fått et nærmere forhold til karakterene. Filmen kan også for noen virke for grå og dyster; den kan til og med bikke over til kjedelig. Selv om det er gjennomført grått og dystert, kan det noen ganger bli for mye av det gode.

INFO OM FILMEN:

Originaltittel: Contagion
Regissør:
Steven Soderbergh
Produksjonsår:
2011
Lengde:
1t 46min
Sjanger:
Drama/Sci-fi/Thriller
Skuespillere:
Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Laurence Fishburne, John Hawkes,
Jude Law, Kate Winslet.
Tagline
: «Nothing spreads like fear»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB