Kineserne beskyldes for hacking i USAs kongress


Christofer Nygård
Publisert 4. november 2011, kl. 14:49

Amerikanske etterretningstjenester rapporterte i den amerikanske kongressen at kinesiske og russiske myndigheter stjeler verdifull teknologi over internett.

Som del av nasjonal lovgivning skal angivelig kinesiske og russiske myndigheter stjele viktig amerikansk teknologi gjennom hackerangrep, skjult av såkalte «proxy»-servere stasjonert i andre land. Det melder NY Times.

Bak «proxy»-veggene er det svært vanskelig for amerikanske myndigheter å finne ut hvem som står bak angrepene. Dette har vært blant hovedgrunnene til at amerikanerne ikke har gått ut og anklaget andre nasjonale myndigheter tidligere.

Hintet i årevis

I en årrekke har amerikanske etterretningsorgan hintet i retning Kina og Russland som hovedmistenkte bak tidligere informasjonstyveri. Det skal blant annet være snakk om sentral informasjon om den amerikanske økonomien, samt bedriftshemmeligheter, som har blitt stjålet.

Denne gangen er amerikanske tjenestemenn mindre diskret enn tidligere. I kongressen torsdag gikk flere etterretningsorgan direkte ut og anklaget de to landene for systematisk, organisert informasjonstyveri.

Kina benekter

Kinesiske tjenestemenn har tidligere uttalt at de er sterkt imot informasjonsspionasje, og at dette ikke forekommer på myndighetsnivå i Kina. Dette holdes fast på fra kinesisk hold.

Også allierte spionerer

Rapporten nevner også at selv USA-vennlige nasjoner har vært delaktige i informasjonstyveri. Spesielt nære allierte, som har bred tilgang til begrenset informasjon, skal ha utnyttet dette og tappet informasjon om blant annet teknologi og økonomi.

Omfattende rapport

Den nylig publiserte rapporten er et samarbeidsprosjekt mellom hele 14 amerikanske etteretningsbyrå. Den konkluderer blant annet med en rekke retningslinjer for hvor åpne bedriftene bør være på internett, slik at informasjonstyveri kan unngås i framtida.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB