Kan Box utfordre Dropbox?


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 30. desember 2011, kl. 01:15

Dropbox er uten tvil den mest populære filsynkroniseringstjenesten der ute i dag. Men det finnes flere lignende tjenester som tilbyr samme funksjonalitet, og blant dem finner vi Box.

Box er en tjeneste som gir deg 5 GB gratis lagringsplass, og som gjør filene du laster opp tilgjengelig uansett hvor du befinner deg – så lenge du har internettilgang. Box tilbyr også betalingsvarianter av tjenesten; en Business-versjon og Enterprise-versjon. Disse har naturlig nok flere funksjoner, men i denne artikkelen fokuserer vi på gratisversjonen.

Rett i nettleseren

Når du har registrert deg som bruker på Box.com vil du bli presentert for dette vinduet:

Google Docs

Som du ser kan du dra filer inn i nettleseren for å laste de opp. Eventuelt kan du velge «Upload»-knappen. Like ved denne knappen er knapp som lar deg opprette nye mapper, nye dokumenter og regneark ved hjelp av Google Docs. Oppretter du et Google Docs-dokument åpnes et eksternt vindu hvor du kan skrive. Da har dokumentet allerede blitt lastet opp på Box-kontoen din. Dette synes vi fungerer svært godt, og gjør det enkelt å ordne dokumenter, og samtidig ha de samlet på ett sted.

Starthjelp

I oppstartsfasen finnes det en liten hjelpemeny på høyresiden, som viser deg seks steg til hvordan du kan komme i gang. Her finner vi blant annet «Invite collaborators». Dette er noe som vi liker godt med Box: man kan enkelt dele mapper og filer med andre, og samtidig la de være med på å redigere de. Du kan enkelt legge til samarbeidspartnere ved å skrive inn e-postadressen deres. Ellers så kan du også sende dem en link slik at du kun får tilgang til å se innholdet.

iPhone og iPad-apps

Tjenesten tilbyr også applikasjoner for iPhone og iPad. Gjennom disse kan du laste opp, se og endre på innhold. Vi har ikke fått testet disse applikasjonene enda, men rapporter fra brukere tyder på at de skal fungere som beskrevet.

Vi har ikke fått testet Box over lengre tid, men foreløpig er vi positive til tjenesten. Det finnes imidlertid mange slike tjenester der ute, og vi kan ikke se at Box skiller seg ut på noen punkter, bortsett fra at Box tilbyr 5 GB gratis plass, i motsetning til f. eks Dropbox, som tilbyr  2 GB. Box tilbyr samarbeidsmuligheter som vil liker svært godt, så om du primært ønsker å benytte deg av dette kan Box være et godt alternativ.

Dropbox fremdeles favoritten

I Teknologia-redaksjonen har Dropbox lenge vært foretrukket, og etter å ha testet Box er Dropbox-partnerskapet blitt forlenget. Ikke fordi Box er dårlig, for det er det ikke, men rett og slett fordi Dropbox gir samme funksjonalitet, og fremdeles er så enkel å bruke at den ikke behøver å byttes ut.

Men behøver du mer plass kan vi varmt anbefale Box. Det er en helt grei filsynkroniseringstjeneste, og den leverer hva den lover. Men utover det ser vi ingen umiddelbare grunner til å bytte til Box, om du allerede bruker en velfungerende tjeneste.

Les mer, og sjekk ut box.com

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB