Slik avslører du svindelforsøkene


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 14. desember 2011, kl. 02:40

Har du noen gang mottatt en e-post fra presidenten i Nigeria? Eller fra en mektig fyrste i langtvekkistan? Ville de gi deg alle pengene sine?

E-post er et fantastisk verktøy, men også en populær kanal for svindlere. Stadig flere forsøker å svindle uskyldige internettbrukere ved å lure dem gjennom e-post. De aller fleste har et såkalt spam-filter installert i e-posttjenesten sin, men dessverre hender det at filteret ikke plukker opp all søppele-posten som kommer. Det er da alarmklokkene i hodet må aktiveres. Man må rett og slett gjøre som Trond Viggo sier: «Tenke sjæl».

Undertegnede fikk forleden denne e-posten:

Dear. Sir/Madam,

We are pleased to inform you that your email address has won 2,220,000:00 Euro (Two Million Two Hundred & Twenty Thousand Euro Only) in the Netherlands Lucky Day Lottery Sweepstakes promotional program, conducted April 26th, 2011, and the results were release today May 3rd, 2011. This is a free promotional program sponsored by consortium of software companies, which means Lottery tickets were not sold.

Her har undertegnede altså vunnet 2,220,000:00 euro! For at jeg skulle motta pengene behøvde jeg bare å sende dem mine sensitive personlige detaljer, og bankinformasjon. Enkelt som bare det! Ganske utrolig, ikke sant?

Mange er naive på internett. E-poster av slik karakter som på bildet bør man ikke ta seriøst. Foto: Wikimedia Commons

E-posten ovenfor ble selvfølgelig slettet med en gang.

Ikke la deg lure

Mange e-poster kan virke legitime, men likevel være et forsøk på svindel. Såkalt phishing-svindel er en av de mest vanlige formene for svindling i dag. E-poster, som tilsynelatende kommer fra store respekterte selskaper, kan vise seg å være forsøk på svindel.

I Norge er det for tiden en e-post som sendes til flere tusen nordmenn. E-posten kommer tilsynelatende fra banken DNB, men er i realiteten svindlere på jakt etter sensitiv informasjon. I e-posten er det en lenke til en falsk DNB-nettside, hvor man blir bedt om å oppgi informasjon for å få tilgang til nettbanken. Dette er et godt eksempel på hvor lure svindlerne kan være, og hvor ekte slike e-poster kan virke.

Faresignalene

Når man mottar slike e-poster er det et par ting man kan gjøre for å avsløre forsøke på svindel. Det første man bør gjøre er å se i avsenderfeltet, og se om e-postadressen virker ekte. Er adressen mistenkelig bør man være varsom med å ta innholdet i e-posten seriøst. Husk at de store selskapene og aktørene i Norge har sitt selskapsnavn som en del av e-postadressen.

Videre bør man se på selve innholdet og språket i e-posten. En av de første tegnene på svindel er grammatikkfeil. De e-postene man får fra fyrster i Nigeria har som regel alvorlige grammatiske feil, og viser tegn til bruk av Google Translate. Om språket er veldig dårlig bør du derfor ane ugler i mosen. Selvfølgelig kan man få legitime e-poster med skrivefeiler også, men det er en vesentlig forskjell på disse og svindler-epostene.

Man kan ofte avsløre svindlerne ved at man blir bedt om å oppgi sensitiv informasjon. De aller færreste ber om slik informasjon over e-post, så man bør reagere om man blir bedt om å oppgi bankdetaljer og personlige opplysninger.

Ved å gjøre enkle undersøkelser kan man altså oppdage om e-posten er et forsøk på svindel eller ei. Hold øynene åpne og vær kritisk. Alltid.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB