Internasjonal strid rundt internett i Hviterussland


Christofer Nygård
Publisert 5. januar 2012, kl. 16:00

Det hersker forvirring rundt nyheten om at hviterussiske borgere ikke lenger har lov til å aksessere utenlandske nettsteder. Hviterusserne selv tilbakekaller opplysningene. (Foto: Wikimedia Commons)

Saken opprinnelig publisert 3. januar 2011. Oppdatert 5. januar med ny informasjon og input fra norsk blogger.

Ifølge den amerikanske kongressens bibliotek (US Library of Congress), har Den hviterussiske republikk nylig vedtatt en lov som gjør det ulovlig for sine innbyggere å besøke utenlandske nettsteder. Det melder The Next Web.

Brudd på loven anses som en forseelse, og vil kunne bøtelegges med opp til 125 USD (ca. 750 kroner).

Rettet mot næringsvirksomhet

Loven skal være spesielt rettet mot næringsvirksomhet, og vil sannsynligvis kneble alle forsøk på forretningsforbindelser utad. Selskaper og enkeltpersoner som er registrert som gründere tvinges snart til å kun benytte innenlandske domener for å tilby elektroniske tjenester, gjennomføre salg eller utveksle e-postmeldinger.

Den nå vedtatte loven vil trå i kraft allerede 6. januar, og vil sannsynligvis sette en kontant stopp for all internettkommunikasjon ut av det totalitære regimet i Nordøst Europa.

Myndighetene er nå autoriserte til å svarteliste en rekke nettsider som kan bli blokkert av sin ISP-leverandør. Loven sammenlignes med den amerikanske Stop Online Piracy Act, til tross for betydelige, åpenbare forskjeller.

Europas Nord-Korea

All omtalen viet Nord-Korea i verdenspressen gjør det lett å glemme den lille, totalitære nasjonen i Nordøst-Europa. Landet har vært styrt av presidenten Aleksandr Lukasjenko siden 1994, og fikk sin uavhengighet fra Sovjetunionen i 1991.

Bruttonasjonalprodukt per innbygger er ifølge Wikipedia ca. 5 771 amerikanske dollar, noe som plasserer det blant de  fattigste landene i Europa.

Korrigerer

Oppdatering, 5. januar 2011

Hviterussiske myndigheter korrigerer 5. januar internasjonale mediers uttalelser om situasjonen, og skylder på en manglende forståelse av tilstandene i hviterussland. Den norske bloggeren Martin Paulsen kommer med kraftig kritikk av både norske og internasjonale journalisters håndtering av situasjonen, hvorav undertegnede også må tåle kritikk.

— Nettopp størrelsen på IT-bransjen i Hviterussland og det faktum at halvparten av befolkninga nå bruker Internett regelmessig gjør at det å forby tilgang til utenlandske nettsider på en generell basis i praksis er umulig. Dette burde norske journalister ha skjønt, skriver Paulsen på bloggen sin.

Paulsen kritiserer videre mediene, i sær norske, om mangelfulle kunnskaper om Hviterussland:

—  Disse ryktene kunne bare nå så langt i norske medier (helt til Nyhetsmorgen i NRK P2) fordi norske journalister mangler grunnleggende kunnskaper om Hviterussland, fordi de stoler blindt på amerikanske kilder og fordi nyheten passet så godt med myten om Hviterussland som “Europas siste diktatur».

Hviterussisk informasjon

Ifølge et nettsted dedikert til informasjon om IT og internett i Hviterussland, itlaw.by, skal det være snakk om total forvirring rundt situasjonen i internasjonale medier.

— I løpet av de siste dagene har en ny hviterussisk internettregulering vært i sentrum av oppmerksomhet i internasjonale medier. Det virker som den nylig vedtatte loven (President Edict N 60) har blitt tolket på en feil måte og dermed har forårsaket alvorlig forvirring i verdenspressen, skriver ITLaw.by.

Nettstedet skylder forvirringen på lite kvalifisert informasjon situasjonen i Hviterussland, samt et tvetydig lovverk:

— Forvirring kan forklares med mangelfull objektiv og kvalifisert informasjon om hviterussisk internettregulering på den ene siden, i kombinasjon med tvetydighet rundt bestemmelser i lovverket som regulerer internettet.

(Takk til «alekcpo» i kommentarfeltet for linken)

Kilde: The Next Web, Wikipedia

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB