Årene Facebook kapret internett


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 21. januar 2012, kl. 14:45

Året er 2008. Jeg tar steget og oppretter en konto på Facebook. Nettby var jeg aldri noen tilhenger av, men Facebook virker lovende. Jeg ble en av de første i vennegjengen som vandret inn i Mark Zückerberg-landet, og det var spennende å prøve noe helt nytt.

I starten var det lite som skjedde, de fleste hang fortsatt på Nettby. Jeg logget meg sporadisk på Facebook, men trodde vel aldri at det kom til å bli noe «alle» brukte etter hvert. Det var rett og slett for lite som skjedde.

Ikke bare for fjortisser

Men etter noen måneder begynte ting å skje. Plutselig var nettby ukult, mens Facebook var «det nye». Dette innebar at stadig flere opprettet en konto og begynte sitt liv på nettstedet. Hvorfor dette skjedde er jeg usikker på, men trenden hadde allerede startet i utlandet. Forskjellen fra Nettby var at på Facebook var det ikke bare fjortisser, her var også voksne godt representert. Ballen begynte å rulle.

MSN?

Det tok ikke lang tid før Facebook ble en del av mange menneskers hverdag. Stadig flere byttet ut Startsiden.no, med Facebook.com som oppstartsside i nettleseren. Windows Live Messenger, som for øvrig var ungdommenes mekka, ble erstattet med Facebook Chat. Kabal og minesveiper ble erstattet med Farmville og tetris. Revolusjonen var i gang.

Det eneste nettstedet

Uten å ha noen statistikk å vise til, er jeg ganske sikker på at vi i dag besøker færre nettsteder enn tidligere. Årsaken er at Facebook tar sikte på å være det eneste nettstedet man trenger. Nettsamfunnet ligner mer og mer på Google, altså en nettside som tar deg videre til ny informasjon. Dette skjer ved at vi deler artikler, sanger og videoer gjennom Facebook. Tidligere foregikk mye av denne aktiviteten gjennom e-post, Live Messenger, eller at vi rett og slett besøkte nettstedene direkte.

1 milliard

For kort tid siden skrev Teknologia at Facebook kan nå 1 milliard brukere innen sommeren er over. Det er omtrent 14 prosent av verdens befolkning. Intet annet nettsted har større påvirkning på livene våre enn Facebook. Ingenting tyder på at vår aktivitet på Facebook avtar. Vi deler som aldri før. Vi oppdaterer som aldri før. Zückerberg-riket har tatt knekken på mange andre tjenester. Stakkars Live Messenger – hvem bruker det lenger?

Prosjektet som eskalerte

Gründeren Mark Zückerberg trodde vel aldri at han kom til å få så mye makt. Prosjektet startet jo tross alt som et nettsamfunn lukket for universitetsstudenter. Men på få år har han altså rukket å bli milliardær og «kongen» av internett. Siden 2007/2008 har mange millioner mennesker registrert seg på Facebook.

Det blir ekstremt spennende å se hvordan vår nettaktivitet vil se ut om få år. Facebook klarte i alle fall å revolusjonere bruken vår.

Hva tror du om Facebooks fremtid? 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB