Pale Moon – en raskere Firefox-klone


Christofer Nygård
Publisert 10. januar 2012, kl. 07:45

Pale Moon-grensesnittet i forgrunnen, sammenlignet med Firefox. Tester viser opp mot 10 prosent raskere ytelse i favør Pale Moon. (Foto: Christofer Nygård, Teknologia.no)

Firefox 9 ble sluppet rett før jul, og kunne blant annet skilte med raskere ytelse enn forgjengeren. Likevel er ikke alle fornøyd med nettleseren, som har slitt i konkurranse med Google Chrome de siste årene.

Alternativet for ytelsesbevisste Firefox-brukere kan være det uavhengige nettleserprosjektet Pale Moon. Ytelsen skal ifølge programvarenettstedet BetaNews være opp mot 10 prosent raskere enn Firefox 9, med store deler av funksjonaliteten intakt.

Versjon 9.0.1 som ble sluppet denne uka er strippet for «ubrukelig» funksjonalitet, og sikter seg inn på topp ytelse:

— Noen få, nøye utvalgte funksjoner som i stor grad er lite brukt, har blitt deaktivert. Det samme gjelder tilleggsfunksjonalitet som ikke direkte forstyrrer måten nettsidene vises eller fungerer. Alt dette for å maksimere hastigheten og effektiviteten av nettleseren, skriver Pale Moon Project på sine nettsider.

Betydelig raskere på noen områder

Ikke alle forbedringene viser tydelige framskritt i tester, men kan likevel ha stor påvirkning i enkelte sammenhenger. Blant annet skal Pale Moon være satt til å foretrekke DirectX over OpenGL, angivelig grunnet til dels dårlig ytelse i enkelte sammenhenger.

Kjapp!

Basert på enkelte tester på nettet, hvor Pale Moon scorer svært bra, samt en generell «feel», kan vi si at Pale Moon definitivt er kjapp! Det er riktignok snakk om marginer i denne sammenhengen, og ikke noe vanlige brukere nødvendigvis vil merke mye av. Men om du ser etter en av de raskeste nettleserne der ute, da bør du absolutt gi Pale Moon en sjanse.

Pale Moon scoret for øvrig 330 på mitt system i HTML 5-testen på html5test.com (se illustrasjon til høyre), 15 mer enn storebror Firefox. Riktignok betydelig dårligere enn Google Chrome, som leverte 374 poeng.

For å laste ned nyeste versjon av Pale Moon, besøk prosjektets nettsider.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB