FILM: Chronicle


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 2. februar 2012, kl. 17:04

Andrew Detmer er skolens «outkast». Han er alltid alene, og hjemme har han en far som drikker og en dødssyk mor.

Andrew kjøper et videokamera. Han har ingen ambisjoner med filmingen, han vil bare filme alt han foretar seg. På skolen ser folk rart på han, og Andrews søskenbarn, Matt, påpeker at filmingen ikke gjør han mer populær.

For å være snill, tar Matt med seg Andrew på fest. Kanskje kan han klare å slappe av og legge fra seg kameraet. Dette skjer ikke; Andrew tilbringer hele kvelden med kameraet i hånden.

Mens festen holder på, finner Matt og kompisen Steve noe rart ute i skogen. De ber Andrew om å filme i det de går ned i en grotte midt ute på en slette. Innerst i grotten begynner kameraet å flimre og guttene begynner å blø neseblod. Grotten holder på å bryte sammen, og nå gjelder det å komme seg ut.

De kan løfte ting. Litt etter litt blir de tre guttene en sammensveiset trio som bruker dagene på å utforske sine nye krefter. Men krefter man ikke vet hvordan fungerer, skal man ikke tulle med. Og man skal heller ikke tulle med en person med slike krefter.

Chronicle kan ved første øyekast minne om blant annet Blair Witch Project eller Cloverfield. Vi opplever filmen gjennom et kamera båret av en av skuespillerne. Dette er derimot også den eneste likheten Chronicle har med de to nevnte filmene.

Det finnes ingen skumle monstre. Det skumle i denne filmen er gjemt inne i guttene. En kraft de tror er harmløs, men som de ikke vet hvordan de skal håndtere. Derfor er det spennende å se hvordan de reagerer på det som har skjedd dem.

I filmen kan vi finne tegn til undertoner som selvutvikling, utestenging og problemer med å uttrykke følelser, selvkontroll og empati. Vi får se galskapen i hvitøyet, og lære hva ensomhet kan gjøre med et menneske.

Chronicle blir en smule for mye. Litt «over the top». Folkene bak filmen kunne med fordel ha roet ned flere av scenene uten at dette hadde gjort filmen dårligere.

Skuespillerne er ikke de mest kjente, men de innfrir. Spesielt Dane DaHaan i rollen som Andrew gjør en knakende god jobb; han har nok en lysende fremtid som skuespiller. Også de to andre ungguttene, Alex Russell (Matt) og Michael Jordan (Steve) gjør gode jobber. Det er vel ingen i denne filmen som trekker den ned, noe som i bunn og grunn er en sjeldenhet.

Du får action. Du får undertoner av viktige temaer. Du får kule stunt og spesialeffekter. En god blanding av det man trenger når man setter seg i kinosetet. Likvel er det ingen «wow»-effekt. Ingen «holde pusten»-scener. Derfor når ikke Chronicle helt opp til toppen, men det er absolutt en film det er verdt å få med seg.

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
Chronicle
Regissør:
Josh Trank
Produksjonsår:
2012      Premiere: 3. februar 2012
Lengde:
1 t 23 min
Sjanger:
Action/drama
Skuespillere:
Dane DaHaan, Alex Russell, Michael Jordan, Michael Kelly, Ashley Hinshaw
Tagline:
«What are you capable of?»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: