Anmeldelse: Ghost Recon: Future Soldier


Jonas Bäcklund
Publisert 27. mai 2012, kl. 21:02

Har du lyst til å være en del av en internasjonal spesialstyrke og drive krigføring døgnet rundt i et miljø som ligger et par tiår frem i tid? Da har du svært gode grunner til å lese videre.

Tom Clancy har nok en gang slått på stortromma innen actionspill. Denne gangen med Ghost Recon:Future Soldier. Spillet foregår i fremtiden, men teknologien har ikke kommet så langt at man kan kalle spillet for sci-fi. Du er en del av en spesialstyrke ved navn «Ghosts», og sammen med de tre andre i troppen blir du sendt rundt om i hele verden for å skape fred. Eventuelt unngå krig.

Spillet, som for øvrig er i tredjeperson, skytes kraftig i gang med at du og din vennlige patrulje blir brutalt slaktet ned. Eksploderende biler, syre, død og jævelskap er stikkord som jeg sitter igjen med. Du overlever angrepet, og etter å ha møtt opp på hovedkvarteret får du høre fra dine overkommandanter at du og din Ghost squad skal bli nettopp, spøkelser. De har nemlig utviklet en usynlighetsdrakt, men siden den ikke er ferdigutviklet kan du kun bruke den når du beveger deg sakte, med en viss avstand til motstandere, eller når du er i kamp.

Nå begynner moroa. Du blir kastet ut i ditt første oppdrag som foregår i Bolivia. Før oppdraget starter får du en nøye gjennomgang og tips til hvilke våpen og granater du bør ta med deg, og jøsse meg det er mye og velge mellom. Hver minste detalj kan fikses på våpenet ditt.

Tid for moderne krigføring. Sammen med resten av teamet skal du fange en våpenlanger. Her blir du introdusert til sensorgranaten. Denne kan kastes mot der du blir beskutt, og gjør at alle dine fiender vises gjennom veggene ved hjelp av det lyseblå brilleglasset ditt. Det er også de brillene som viser deg hvor du er, radar, ammunisjon og antall granater.

Videre i spillet tar vi turen til blant annet Zambia, Russland og Nord-sjøen for å bekjempe internasjonale trusler. Du lukker opp flere våpen, utstyr og granater ettersom spillet går sin gang, men kanskje den kuleste kommer da du lukker opp droiden din. Dette er en flyvende liten sak som du kan sende opp i lufta for å pointe ut antall motstandere, og deres posisjon. Samtidig kan den også landes og brukes som en bil, som for øvrig er utstyrt med såkalt lydpuls, som slår ut motstanderen din i noen sekunder.

Mye teknologi og moderne krigføring venter, sammen med heseblesende actionscener, varierte oppdrag, og ikke minst snikoppdrag. Min favoritt så langt. Dette er kart hvor du med hjelp av teamet ditt skal infiltrere steder hvor alarmen ikke kan gå av. Dette betyr at du må klare å drepe vaktene, uten at resten av deres lag legger merke til det. Som hjelp har du både nightvision, og magnetvision. Samtidig kan du kommandere resten av laget ditt til å skyte et synkronskudd, ved å markere hvilke motstandere dere skal ta ned, og skyte samtidig. Med andre ord, opp til 4 døde ”ett” skudd.

Ghost Recon byr på mengder av gode kuttscener og visuelt snadder. Musikken er også god, og er med på å øke stemning både under kraftige kamper og hjertestoppende snikangrep. Noe jeg ikke ble fan av med en gang var tidspunktet kuttscenene kom inn på, og kameravinkelen her. Noen ganger stoppes du mitt i en heseblesende skuddutveksling, og du virker som en utenforstående person under noen av kuttscenene. I tillegg merker jeg i visse kuttscener hvorfor dette spillet har 18-års grense, da de inneholder både forsøk på voldtekt, massakrer, til en grad sterke voldscener og døde sivile etter terror.

Det jeg savner er litt mer historie. Hvem er du, og hvorfor er du med i denne gruppen. Briefingen før et oppdrag er forøvrig utrolig kult, og kanskje noe av det beste jeg har sett visuelt sett noen sinne. Fortsatt må jeg dra ned litt på kontroll og knappebruk. Du bruker samme knapp til å finne dekning som å løpe fort, noe som ofte kan bli forvirrende. I tillegg finnes det faktisk ingen hoppe eller rulle-knapp, noe jeg sårt har trengt i løpet av min tid i enspilleren.

Jeg kan heller ikke unnlate meg og fortelle om buggen som har fulgt meg som en klegg på badestranda. Noen ganger må man stoppe å vente på resten av laget før man skal rushe inn en dør eller port. Da har det flere ganger hendt seg at sistemann ikke kommer til møtestedet, og jeg må restarte hele oppdraget. Undertegnede kan meddele at dette fører til massiv aggresjon.

I tillegg er det svært forskjellig vanskelighetsgrader. Noen oppdrag kan jeg pepre meg i gjennom på Elite-nivå, mens andre har jeg kastet kontrolleren i frustrasjon etter mitt 7. forsøk på letteste nivå. I ettertid ser jeg at det gav en liten sjarm over spillet. På en veldig rar måte.

Alt i alt er dette et svært morsomt spill som jeg ikke skal se bort i fra at blir spilt i gjennom flere ganger. Du har grunnstammen til action og skytespill, men det er krydret opp til nye nivåer som gjør det lett å like. Du kjenner det også veldig godt i fingrene at det er Tom Clancy som står bak. Jeg mimret tilbake til Rainbow Six 3 på playstation 2 for eksempel.

Terningkast: sterk 4. 

Flerspiller

Uten å ha spilt online-delen spesielt mye foreløpig så kan jeg konstatere at dette er og blir morsomt. Faktorer som spiller inn er taktikk, lagspill og sniking. Dette gjør online-delen mye morsommere å spille, da det ikke er ofte man ser slikt i dagens spillmarked hvor de fleste spill er bare å ruse på og plaffe det som plaffes kan. Jeg referer til blant annet de nyeste Call of duty-spillene.

Her er det også mye å sette sitt personlige preg på. Både på våpen, utstyr og utseende er spikket ned til hver minste, avanserte detalj. Sammen med dette og forskjellige spilltyper er dette en onlinevinner. For å nevne hva man kan spille online, her er en liste:

Konflikt – Forskjellige gjøremål og oppdrag mot et motstanderlag

Avledning – 3 mål, 1 hovedmål og 2 avledningsmål, hvor det angripende laget skal detonere alle målene. På forhånd vet ingen av lagene hvilket av målene som er hovedmålet. Det forsvarende lag skal forhindre detonering.

Sabotør – en bombe blir lagt ut, og begge lag kjemper om å ta den samme bomben til motstanders hovedkvarter for så å detonere den.

Beleiring – Det ene laget blir satt i et område som det andre blir satt i rundt for så å infiltrere.

Teknologia kommer med mer på onlinedelen.

Terningkast: 5

Samlet karakter:

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: