Slik blir du mer effektiv


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 6. juni 2012, kl. 14:00

morten

Foto: Morten Prom

Redusert stress og mer kontroll er noen av gevinstene man får med såkalt «Getting Things Done». 

Skillet mellom jobb og privatliv blir visket ut, og mange føler at de alltid på jobb mentalt. Dette kan være stressende, og det blir stadig viktigere å lære seg å slappe av, og koble av.

Mange opplever på et eller annet tidspunkt at man må ta grep for å ta tilbake kontrollen i livet. Dette er også utgangspunktet for teknikken Getting Things Done, eller GTD, som de fleste sier.

– GTD er en metodikk for personlig produktivitet. Den lærer deg et sett sammenhengende vaner som endrer måten du mottar og prosesserer forpliktelser på, sier Morten Røvik til teknologia.no. 

Røvik er skandinavias eneste sertifiserte GTD Master Trainer.

– Gevinstene ved å begynne med GTD er redusert stress, og mer oversikt og kontroll, sier Røvik. 

Røvik har holdt på med metodikken i mer enn fem år, og har holdt flere seminarer om emnet.

Ikke oppbevar forpliktelsene i hodet

Mye av kjernen i GTD-metodikken er at man ikke skal oppbevare ideer og forpliktelser i hodet, men heller flytte de til et system man stoler på.

Dette forutsetter selvfølgelig at man ser på dette systemet ofte nok.

David Allen, grunneleggeren av GTD, mener at å flytte forpliktelsene utenfor hodet, er med på å frigjøre fysisk RAM (minne), slik at man faktisk kan bruke minne sitt til noe annet nyttig.

Teknikken har et viktig prinsipp: Hvis noe tar mindre enn to minutter – gjør det med en gang! GTD-forkjempere mener at det krever mer energi å tenke på utføre handlingen som tar mindre enn to minutter, enn å faktisk utføre den.

Den berømte kalenderen

Mange som forsøker å ha orden tar i bruk kalenderen, enten en fysisk kalender, eller en digital versjon. Det finnes imidlertid en rekke tjenester og applikasjoner der ute, som kan være til god hjelp.

– GTD har påvirket og inspirert en hel industri av software-utviklere. Metodikken tar ikke standpunkt til om du bruker digitale eller papirbaserte verktøy i bruk som ditt oppgavesystem, fortsetter Røvik. 

Røviks favorittjeneste er Omnifocus som finnes for Mac, iPhone og iPad.

– Det er den løsningen som oppfyller metodikkens standard best i dag, sier han.

I dag finnes det 161 registrerte GTD-applikasjoner. 

– Dessverre er det få av disse som oppfyller metodikkens krav til fulle.

Han har likevel et knippe applikasjoner å anbefale.

GTD-applikasjoner

Wunderlist

Dette er en applikasjon for både Mac, Windows, iPhone, iPad, Android, Linux og nettleseren. Den er gratis, og kan skaffes her. Teknologia har skrevet om Wunderlist i en tidligere artikkel. 

Shuffle

Tjenesten finnes kun for Android. Den oppfyller metodikken ifølge Røvik, men den har ikke synkronisering av oppgaver. Skaffes her.

Les boka

Røvik anbefaler alle å lese David Allens bok om GTD. Han anbefaler også å lese boken såpass mange ganger at man forstår metodikken før man jakter på applikasjoner. Gjør du ikke dette kan du velge feil kniv i skuffen og skjære deg på den.

For det er ikke applikasjonene i seg selv som er viktig, men det er måten man velger å strukturere tankene sine på.

Allens bok finnes også på norsk, og har navnet «Få ting gjort».

Les mer om GTD på Wikipedia, og på Mortens blogg.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB